Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym



Ten przepis dość długo czekał na publikację, ale zawsze coś stało na przeszkodzie . Najpierw wyjazd do SPA, potem konkurs sałatkowy i w końcu sezon truskawkowy dobiegł końca. Miałam go zostawić na przyszły rok, ale  w czwartek na targu zobaczyłam  jeszcze pełne łubianki truskawek. Pomyślałam, że mimo wszystko opublikuję go bo może komuś jednak się przyda.  Upałów jak na razie nie ma , ale mają podobno  być w przyszłym tygodniu.


Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym

Składniki dla 2 osób
  • 500g truskawek
  • 1 awokado
  • 50g niebieskiego sera pleśniowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Jedną ćwiartkę skropić sokiem z cytryny i odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki i zmiksować razem z truskawkami i wodą.  Doprawić octem balsamicznym, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i białego pieprzu. Przelać do miseczek. Udekorować pokrojonym w kostkę awokado i niebieskim serem pleśniowym.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz