Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą




Kilka lat temu posadziłam na swojej leśnej działce jeden krzaczek jeżyny. Przez ten czas nieźle się rozrosła i teraz jest spore poletko. Niestety z uwagi na odległość nie dbam o nie wystarczająco dobrze. W tym roku jednak mimo moich zaniedbań wydała spory plon. Podczas ostatniego pobytu udało mi się zebrać pełną miseczkę. Trochę zjedliśmy na surowo, a resztę wykorzystałam do upieczenia mini tart.
Wyszły cztery sztuki, akurat po jednej na osobę. Tarty wypełniłam masą jogurtową z dodatkiem białej czekolady. Ta lekko kwaskowata masa świetnie pasowała do słodkich, dojrzałych jeżyn. 


Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
Składniki na 4 szt. o śr. 12cm

Ciasto
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Przesiać mąkę. Wsypać do malaksera.  Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, cukier i śmietanę. Mieszać pulsacyjnie dopóki zawartość nie utworzy kuli.  Kulę ciasta wyjąć, położyc na talerz, przykryć miseczką i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą porcję rozwałkować na koło o większej średnicy niż foremka tak, aby starczyło również na wylepienie boków. Delikatnie przenieść do wysmarowanych masłem foremek z wyjmowanym dnem. Docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.  Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić na kracie.

Masa jogurtowa
  • 350g jogurtu greckiego
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 20ml zimnej wody

Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować bo straci swoje właściwości żelujące.
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i przestudzoną białą czekoladą (jedną łyżeczkę zostawić do dekoracji. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z łyżką masy jogurtowej  i wlać do pozostałej masy, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do upieczonych spodów. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki aby masa nieco stężała (chodzi o to, żeby jeżyny nie opadły na dno ). Gdy masa lekko stężeje rozłożyć na niej jeżyny. 

Dekoracja
  • 400g jeżyn
  • biała czekolada

Podgrzać pozostawioną do dekoracji czekoladę i płynną polać jeżyny.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

16 komentarze:

  1. cudownie wyglądają tarty, pewnie tak samo muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Codziennie przynoszę do domu prawie kilogram jeżyn, już nie wiem, co z nich robić ;)
    Twoje tartaletki wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentują te tartaletki! ;)
    Cudowny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nastepnym razem jak wybiorę się po jeżyny, musze pamietac, żeby od razu ich nie zjeść! Może uda mi się wyprobowac Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od razu sobie odłóż odpowiednią porcję :)

      Usuń
  5. witam! mam pytanie chciałabym upiec tarty na jutro na imieniny, czy po upieczeniu spodów mogę wypełnić kremem i na noc do lodówki-b.proszę o szybką odpowiedz? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można upiec spody dzisiaj, a przełożyć kremem jutro. On jest bardzo prosty do zrobienia. Kruche ciasto zbyt długo trzymane w lodówce robi się twarde i już nie jest takie kruche :)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za szybką odpowiedz, spody już upieczone-wyszły super, jutro wypełnię kremem! wspaniała stronka pozdrawiam-rysiaa

      Usuń
    3. bardzo się cieszę :) mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
    4. smakowały i to bardzo! goście zachwyceni! rysiaa

      Usuń
    5. bardzo się cieszę, że wszystko się udało i gościom smakowało :) Zapraszam do skorzystania także z innych przepisów :)

      Usuń
  6. Wyglądają przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń