Tort Szwarcwaldzki




  
    Ten klasyczny, niemiecki tort, znany chyba na całym świecie, dość długo czekał u mnie na publikację. A to dlatego, że najpierw czekałam aż będą świeże wiśnie, a później zajęta malowaniem i remontem nie miałam czasu na zrobienie wpisu. Prace trwają nadal stąd też taka moja mała aktywność na blogu. Co prawda nie dotyczą kuchni ale z mojej pracowni fotograficznej zrobiła się mała graciarnia i mam problemy z robieniem zdjęć. Chociaż i na pieczenie też nie mam czasu. Bieganie po sklepach, dobieranie kolorów i tapet, szukanie mebli jest strasznie zajmujące. Niby wszystkiego w bród, ale za czymś konkretnym trzeba się nachodzić.
Wracając jednak do tortu. Nie jest to klasyczny przepis, ale moja wersja. Charakterystyczne cechy zostały jednak zachowane. Jest czekoladowe ciasto nasączone likierem wiśniowym, bita śmietana, płatki czekoladowe do dekoracji i wiśnie. Tak jak wspomniałam świeże, takie lubię najbardziej. Można jednak użyć wiśni z kompotu, lub takich z nalewki wiśniowej.



ILOŚĆ PORCJI : 12-14

Tort Szwarcwaldzki-składniki

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 200g maki pszennej
  • 250g cukru
  • 150g masła
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100ml śmietanki 18% tł.
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej

Syrop do nasączenia:
  • 40ml soku wiśniowego
  • 40ml likieru wiśniowego

Masa śmietanowa:
  • 850ml śmietanki kremowej min. 30% tł.
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 lyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Masa wiśniowa
  • 450g świeżych wiśni
  • 2,5 łyżki cukru
  • 130ml soku wiśniowego
  • 2 płaskie łyzki skrobi kukurydzianej
  • 3,5 łyżki zimnej wody

Dekoracja:
  • 85g płatków czekoladowych
  • 14g świeżych wiśni
  • 85g bitej śmietany

Tort Szwarcwaldzki-wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Roztopić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kakao i śmietanę. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać przesianą  mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeszcze raz wymieszać, tym razem szpatułką.

Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), Przelać do niej przygotowane ciasto. Wyrównac powierzchnię  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na  ok. 45 minut. Przed wyjęciem ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Ciasto wystudzić w tortownicy.

Przygotowanie syropu do nasączenia:
Sok wiśniowy wymieszać z likierem wiśniowym.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przestudzoną żelatynę wymieszać z jedną łyżką ubitej śmietany i dopiero wtedy wlać do pozostałej śmietany cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki.

Przygotowanie masy wiśniowej:
Wiśnie umyć i wydrylować. Odsączyć na sicie, a uzyskany sok zachować. 
Odmierzyć odpowiednią ilość soku i podgrzać z cukrem do zagotowania. 
Skrobię kukurydzianą wymieszać z zimną wodą i wlać cienkim strumieniem do soku, cały czas mieszając. Gotować 2 minuty. Zestawić z ognia i dodać wiśnie. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Montaż:
Biszkopt  przeciąć w poziomie na trzy krążki ścinając wcześniej wyrośniętą górkę.
Na paterze ułożyć spodni blat ciasta. Nasączyć go 1/3 syropu. Następnie  posmarować połową masy wiśniowej i 1/4 bitej śmietany.  Przykryć drugim blatem. Nasączyć go drugą  porcją syropu, posmarować resztą masy wiśniowej i kolejną porcją bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć go ostatnią porcją syropu. Wierzch i boki tortu posmarować resztą bitej  śmietany. 

Dekoracja:
Gotowy tort obsypać płatkami czekoladowymi, udekorować bitą śmietaną i wiśniami. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Smacznego:)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki, ale pewnie jak by się dobrze przyjrzeć to coś by się znalazło :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie, bardzo elegancko :)
    Powodzenia z remontem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jak na razie idzie dość sprawnie :)

      Usuń
  3. Piekny tort:) czy platki robila Pani sama czy byly gotowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast likieru wiśniowego można dodać wiśniówkę?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ