Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową





     To już chyba ostatnie jeżyny w tym roku. Z moich krzaczków  zerwałam w niedzielę resztę owoców. Szkoda, bo tyle jeszcze chciałam z nimi upiec ciast. Trzeba będzie poczekać do następnego sezonu. Tylko czy ja do tego czasu będę pamiętać co chciałam upiec? Pewnie nie. A co upiekłam tym razem? Pyszną owsianą tartę  z masą budyniową i oczywiście jeżynami.



ILOŚĆ PORCJI: 16-18

Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową-składniki


Kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 100g zmielonych płatków owsianych
  • 200g masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żóltka

Masa budyniowa
  • 500ml śmietanki o zaw. tł. 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Kruszonka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru
  • 20g  stopionego masła

Dodatkowo
  • 500g świeżych jeżyn
  • Cukier puder do posypania

Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową-wykonanie

Przygotowanie owoców:
Jezyny opłukac na icie pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć.

Przygotowanie kruchego ciasta:
Wymieszać na stolnicy mąkę ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier puder,  jajko i żółtka. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche, elastyczne ciasto.
Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż dno formy. Nawinąć na wałek i delikatnie przenieść do formy. Docisnąć do dna i boków. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie masy budyniowej:
Proszek budyniowy rozrobić w 100ml śmietanki. Resztę śmietanki wlać do rondelka. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie całość zagotować. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.

Przygotowanie kruszonki:
W miseczce wymieszać mąkę z płatkami owsianymi i cukrem. Dodać roztopione masło i wymieszać, aż utworzą się grudki.

Pieczenie:
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki. Nakłuć je widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ziarenkami grochu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę budyniową. Wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej jeżyny (wcześniej opłukane i odsączone na sicie). Posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczoną tartę wystudzić w formie. Zimną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda wspaniale :)
    Też się zajadam jeżynami w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobra jest ta tarta....tylko ja zrobilam z jagodami bo akurat mialam zamrozone.i nie dalam platkow owsianych tylko normalne kukurydziane....ale bardzo smaczne wyszlo.super przepis:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. w ilu stopniach trzeba ciasto piec??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę w 180st.C, ale wszystko zależny od piekarnika. Proszę upiec w takiej temperaturze w jakiej zazwyczaj jest pieczone ciasto :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ