Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem



Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem

     Smakuje naprawdę dobrze, ale żeby tak było musimy się postarać o dobrą kiszoną domowym sposobem kapustę. Taka zakwaszana octem się nie nadaje. My co roku kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw.
Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Trzeba już pomału myśleć o świętach.


Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem

ILOŚĆ PORCJI - 16

Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem-składniki

Kruche ciasto na spód
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie
  • 500g kiszonej kapusty z marchewką i kminkiem (waga po odciśnięciu)
  • 1 cebula
  • 100g salami
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g sera gruyere
  • sól
  • pieprz

Masa do zalania
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50ml śmietanki kremowej
  • 50ml mleka
  • szczypta soli

Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem-wykonanie

Przygotowanie ciasta na spód:
Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w malakserze i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce  przez 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy o średnicy 26cm . Dno nakłuć widelcem.

Przygotowanie nadzienia:
Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać odciśniętą kapustę i smażyć wszystko razem około 5 minut , aż cały sok wyparuje.

Pieczenie:
Rozłożyć połowę nadzienia na przygotowanym cieście. Ułożyć na nim plasterki salami i przykryć resztą nadzienia. Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na wierzchu. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Przygotowanie masy do zalania:
Roztrzepać jajko z solą. Dodać mąkę, mleko i śmietankę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Polać wierzch podpieczonej tarty i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. 
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Tarty z takim nadzieniem nie jadłam, wydaje się pyszne i oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłamją po raz pierwszy i też byłam pozytywnie zaskoczona :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ