Smakuje naprawdę dobrze, ale żeby tak było musimy się postarać o dobrą kiszoną domowym sposobem kapustę. Taka zakwaszana octem się nie nadaje. My co roku kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw.
Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Trzeba już pomału myśleć o świętach.
ILOŚĆ PORCJI - 16
Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem-składniki
Kruche ciasto na spód
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 500g kiszonej kapusty z marchewką i kminkiem (waga po odciśnięciu)
- 1 cebula
- 100g salami
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100g sera gruyere
- sól
- pieprz
Masa do zalania
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 50ml śmietanki kremowej
- 50ml mleka
- szczypta soli
Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem-wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w malakserze i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy o średnicy 26cm . Dno nakłuć widelcem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy o średnicy 26cm . Dno nakłuć widelcem.
Przygotowanie nadzienia:
Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać odciśniętą kapustę i smażyć wszystko razem około 5 minut , aż cały sok wyparuje.
Pieczenie:
Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać odciśniętą kapustę i smażyć wszystko razem około 5 minut , aż cały sok wyparuje.
Pieczenie:
Rozłożyć połowę nadzienia na przygotowanym cieście. Ułożyć na nim plasterki salami i przykryć resztą nadzienia. Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na wierzchu. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Przygotowanie masy do zalania:
Roztrzepać jajko z solą. Dodać mąkę, mleko i śmietankę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Polać wierzch podpieczonej tarty i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Roztrzepać jajko z solą. Dodać mąkę, mleko i śmietankę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Polać wierzch podpieczonej tarty i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem-podobne przepisy
> Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
> Czosnkowe tarteletki z marynowana fetą i suszonymi pomidorami
Smacznego :)
Aronia
Tarty z takim nadzieniem nie jadłam, wydaje się pyszne i oryginalne :)
OdpowiedzUsuńrobiłamją po raz pierwszy i też byłam pozytywnie zaskoczona :)
Usuń