Wiśniowe minibajaderki






Piekąc ostatnio czekoladowy biszkopt na tort zrobiłam trochę wyższy i część wykorzystałam do przygotowania czekoladowych minibajaderek. Do środka każdej włożyłam wisienkę z likieru ale może też być wisienka koktajlowa lub konfitura wiśniowa. Dodałam też trochę  wiśniówki do ciasta. O tych małych czekoladowych kuleczkach mogę powiedzieć że: wbrew pozorom bardzo łatwo je zrobić, świetnie się prezentują i smakują wyśmienicie. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi.


Wiśniowe minibajaderki

Składniki na 16szt.
  • 200g czekoladowego ciasta
  • 80g serka mascarpone
  • 40g roztopionej  czekolady deserowej
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 16 wisienek z likieru lub konfitury

Rozkruszyć w dłoniach ciasto. Wlać roztopioną czekoladę i  cherry brandy. Dodać serek mascarpone. Wymieszać i zagnieść ciasto. Formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej wisienkę. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki na pół godziny.

Dekoracja
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę do dekoracji. Zanurzać w niej kulki. Wyjmować widelcem i odczekać chwilę aż spłynie nadmiar czekolady. Odkładać na papier do pieczenia. Wstawić na 10 minut do lodówki aby czekolada zastygła.
Resztę czekolady ponownie podgrzać i przelać do worka cukierniczego. Ozdobić kulki i wstawić do lodówki. Gotowe przełożyć do papierowych papilotek. Do czasu podania trzymać w chłodnym miejscu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. o tak zdecydowanie poprawiają humor :)

      Usuń
  2. Aj!!!! aż ślinka leci :P Wyglądają wspaniale, spróbuję też takie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń