Sernik z figą, makiem i pasternakiem






Można by rzec, że to sernik z porzekadłem lub z powiedzonkiem. Skąd się ono wzięło tak naprawdę nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że na początku figa była tylko z makiem i że,  ten zwrot pochodzi od gestu, obrazującego pięść z kciukiem umieszczonym między palcem wskazującym a środkowym, oznaczającego odmowę lub pokazanie, że nic z tego nie będzie. Tylko  dlaczego w tym powiedzeniu skojarzono figę z makiem. Może  z powodu jej drobnych pesteczek przypominających mak, a może dlatego, że do makowca często dodaje się suszone figi. A pasternak -  skąd się tam wziął? Prawdopodobnie został dodany do rymu.
Wczoraj zakupiłam świeże figi bo miałam piec tartę. Ale jak zaczęłam je pakować do koszyka przypomniało mi się to powiedzenie i cały czas za mną chodziło. Natrętne, nie dające o sobie zapomnieć kołatało się w mojej głowie. Figę z makiem do tej pory często łączyłam, ale pasternak w wypiekach był mi zupełnie obcy. Pomyślałam, że skoro daje się marchewkę, to czemu by nie spróbować z tym słodkim przypominającym pietruszkę warzywem. Pierwsza myśl była taka by zrobić z nim ciasto na spód. Już go nawet starłam na tarce. W ostatniej chwili zmieniłam decyzję i zrobiłam z niego puree, które  dodałam do masy serowej. To było odważne posunięcie i nie będę ukrywać, iż trochę się obawiałam tego eksperymentu. Istniała taka możliwość, że wyjdzie z tego „figa z makiem” a nie sernik.
Powiedzenie to zupełnie się nie sprawdziło w tym przypadku. Sernik wyszedł przepyszny. Makowy spód z dodatkiem bakalii to świetny pomysł. Jest soczysty, wilgotny i aromatyczny. Wszyscy uznali, że to był doskonały pomysł i że, mógł być nieco grubszy. Proponuję zatem od razu zwiększyć ilość składników. Idealnie kremowa masa serowa z pasternakowym puree ma słodki, lekko orzechowy smak i doskonale harmonizuje z tymże makowym spodem. No i te figi skropione miodem, którego słodycz delikatnie przełamują kryształki soli.  Czyż to mogło się nie udać ?”


Sernik z figą,  makiem i  pasternakiem

Składniki na tortownicę ɸ 22cm

Biszkopt makowy na spód
  • 2 jajka 
  • 50g cukru
  • 80g suchego mielonego maku
  • 80ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka pokrojonych w paseczki rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Zagotować mleko z  masłem i miodem. Wsypać mak i podgrzewać  do napęcznienia. Wystudzić. Dodać pokrojone rodzynki, skórkę pomarańczową i likier pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą  soli na sztywno. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier i ubijać tak długo aż piana stanie się lśniąca. Delikatnie połączyć z żółtkami i masą makową. Przelać do tortownicy wyłożonej  papierem do pieczenia (samo dno).  Piec  25 minut w temp. 180°C.

Puree z pasternaku
  • 80g pasternaku
  • 0,5 szklanki wody

Zetrzeć  pasternak na tarce o małych oczkach. Wlać wodę i gotować na małym ogniu aż cała woda odparuje. Przetrzeć przez sito i wystudzić.

Masa serowa
  • 500g kremowego serka naturalnego Apetina
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki kremowej
  • puree z pasternaku
  • 80g cukru pudru
  • 50ml likieru pomarańczowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na pięć minut do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia ( nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące).
Serek kremowy utrzeć z cukrem pudrem i puree z pasternaku. Wlać słodką śmietankę oraz likier pomarańczowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Do przestudzonej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej dla wyrównania temperatury. Wymieszać i wlać do pozostałej masy serowej.  Całość dokładnie wymieszać. Wylać na wystudzony spód makowy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masa stężała.

Dekoracja
  • 3 świeże figi
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól morska w płatkach

Gdy sernik dobrze zastygnie ostrym nożem oddzielić go od ścianki tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Pokroić figi na ćwiartki i ułożyć na wierzchu sernika. Polać płynnym miodem i posypać kryształkami soli.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Wspaniałe zdjęcia, a sernik na pewno przepyszny. Figi prezentują się na nim przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny - apetyczny- taki sernik -Nie wie Pani czy listki pasternaku można wykorzystać w kuchni ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, ja go zazwyczaj kupuję bez naci. Czytałam jednak, że nać rozgnieciona w dłoniach może wywoływać reakcje uczuleniowe na skórze :)

      Usuń
  3. Odważnie :) Bardzo jestem ciekawa, jak takie cudo mogło smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę podesłać kawałka bo za daleko, więc chyba będziesz musiała upiec, żeby się przekonać :)

      Usuń
  4. Wizualnie cudny. Jestem ciekawa jego smaku:-)

    OdpowiedzUsuń