Można by rzec, że to sernik z porzekadłem lub z powiedzonkiem. Skąd się ono wzięło tak naprawdę nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że na początku figa była tylko z makiem i że, ten zwrot pochodzi od gestu, obrazującego pięść z kciukiem umieszczonym między palcem wskazującym a środkowym, oznaczającego odmowę lub pokazanie, że nic z tego nie będzie. Tylko dlaczego w tym powiedzeniu skojarzono figę z makiem. Może z powodu jej drobnych pesteczek przypominających mak, a może dlatego, że do makowca często dodaje się suszone figi. A pasternak - skąd się tam wziął? Prawdopodobnie został dodany do rymu.
Wczoraj zakupiłam świeże figi bo miałam piec tartę. Ale jak zaczęłam je pakować do koszyka przypomniało mi się to powiedzenie i cały czas za mną chodziło. Natrętne, nie dające o sobie zapomnieć kołatało się w mojej głowie. Figę z makiem do tej pory często łączyłam, ale pasternak w wypiekach był mi zupełnie obcy. Pomyślałam, że skoro daje się marchewkę, to czemu by nie spróbować z tym słodkim przypominającym pietruszkę warzywem. Pierwsza myśl była taka by zrobić z nim ciasto na spód. Już go nawet starłam na tarce. W ostatniej chwili zmieniłam decyzję i zrobiłam z niego puree, które dodałam do masy serowej. To było odważne posunięcie i nie będę ukrywać, iż trochę się obawiałam tego eksperymentu. Istniała taka możliwość, że wyjdzie z tego „figa z makiem” a nie sernik.
Powiedzenie to zupełnie się nie sprawdziło w tym przypadku. Sernik wyszedł przepyszny. Makowy spód z dodatkiem bakalii to świetny pomysł. Jest soczysty, wilgotny i aromatyczny. Wszyscy uznali, że to był doskonały pomysł i że, mógł być nieco grubszy. Proponuję zatem od razu zwiększyć ilość składników. Idealnie kremowa masa serowa z pasternakowym puree ma słodki, lekko orzechowy smak i doskonale harmonizuje z tymże makowym spodem. No i te figi skropione miodem, którego słodycz delikatnie przełamują kryształki soli. Czyż to mogło się nie udać ?”
ILOŚĆ PORCJI - 14
Sernik z figą, makiem i pasternakiem-składniki
Biszkopt makowy na spód
- 2 jajka
- 50g cukru
- 80g suchego mielonego maku
- 80ml mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1 łyżka pokrojonych w paseczki rodzynek
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Puree z pasternaku
- 80g pasternaku
- 0,5 szklanki wody
Masa serowa
- 500g kremowego serka naturalnego Apetina
- 1 szklanka słodkiej śmietanki kremowej
- puree z pasternaku
- 80g cukru pudru
- 50ml likieru pomarańczowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 75ml zimnej wody
Dekoracja
- 3 świeże figi
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól morska w płatkach
Sernik z figą, makiem i pasternakiem-wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Zagotować mleko z masłem i miodem. Wsypać mak i podgrzewać do napęcznienia. Wystudzić. Dodać pokrojone rodzynki, skórkę pomarańczową i likier pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier i ubijać tak długo aż piana stanie się lśniąca. Delikatnie połączyć z żółtkami i masą makową.
Pieczenie:
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 22cm. Piec 25 minut w temp. 180°C.
Pieczenie:
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 22cm. Piec 25 minut w temp. 180°C.
Zetrzeć pasternak na tarce o małych oczkach. Wlać wodę i gotować na małym ogniu aż cała woda odparuje. Przetrzeć przez sito i wystudzić.
Przygotowanie masy serowej:
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na pięć minut do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia ( nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące).
Serek kremowy utrzeć z cukrem pudrem i puree z pasternaku. Wlać słodką śmietankę oraz likier pomarańczowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Do przestudzonej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej dla wyrównania temperatury. Wymieszać i wlać do pozostałej masy serowej. Całość dokładnie wymieszać. Wylać na wystudzony spód makowy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masa stężała.
Dekoracja:
Gdy sernik dobrze zastygnie ostrym nożem oddzielić go od ścianki tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Pokroić figi na ćwiartki i ułożyć na wierzchu sernika. Polać płynnym miodem i posypać kryształkami soli.
Sernik z figą, makiem i pasternakiem-podobne przepisy
> Sernik neapolitański
> Makowiec japoński
> Rogale z makiem
> Makowe rozetki
Smacznego :)
Aronia
Wspaniałe zdjęcia, a sernik na pewno przepyszny. Figi prezentują się na nim przepięknie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńPiękny - apetyczny- taki sernik -Nie wie Pani czy listki pasternaku można wykorzystać w kuchni ?
OdpowiedzUsuńnie wiem, ja go zazwyczaj kupuję bez naci. Czytałam jednak, że nać rozgnieciona w dłoniach może wywoływać reakcje uczuleniowe na skórze :)
UsuńOdważnie :) Bardzo jestem ciekawa, jak takie cudo mogło smakować :)
OdpowiedzUsuńnie mogę podesłać kawałka bo za daleko, więc chyba będziesz musiała upiec, żeby się przekonać :)
UsuńWizualnie cudny. Jestem ciekawa jego smaku:-)
OdpowiedzUsuń