Babeczki z masłem orzechowym






Idealne dla wszystkich miłośników masła orzechowego. Fantastyczne, pachnące cudnie palonymi orzeszkami, z kawałkami czekolady w środku i słodkim kremem na wierzchu. Dla mnie był on trochę za słodki,  ale można bez problemu  nieco zmniejszyć jego ilość.
Piekłam je w dużych foremkach  i to nie był najlepszy pomysł bo wyszły z tego bardzo solidne porcje, nie do przejedzenia na jeden raz. Polecam zatem pieczenie w standardowych papilotkach. Będzie więcej i na dłużej starczy.


Babeczki z masłem orzechowym
(Źródło – “10,000 Cupcakes: An Infinite Store of Cupcake Combinations”  Susanna Tee)

Składniki na 6 dużych lub 12 małych babeczek

Ciasto:
  • 55g miękkiego masła
  • 115g masła orzechowego
  • 175g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 175g mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekoladowych kropelek do zapiekania

Utrzeć miękkie masło i masło orzechowe z cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym na jasny puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Przesiać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i dokładnie wszystko razem utrzeć na wolnych obrotach miksera. Wsypać czekoladowe kropelki do zapiekania i ponownie wszystko wymieszać tym razem łyżką. Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy się upiekły. Wystudzić na kracie kuchennej.

Krem:
  • 75g miękkiego masła
  • 125g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 150g cukru pudru (można dać mniej)
  • 1 łyżka mleka (dałam śmietankę kremową)

Utrzeć miękkie masło z masłem orzechowym i wanilią. Cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach dosypywać porcjami cukier puder. Na końcu wlać śmietankę i mieszać do połączenia składników Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej rozetki i udekorować babeczki.

Dekoracja:
1 łyżka grubo posiekanych orzeszków arachidowych
1 łyżka cukru

W niedużym rondelku z grubym dnem stopić cukier. Wsypać posiekane orzeszki i wymieszać. Szybko przełożyć na papier do pieczenia i rozłożyć cieka warstwą. Po wystudzeniu pokruszyć je i posypać nimi babeczki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

17 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest świetny przepis, polecam wypróbować :)

      Usuń
  2. Kocham masło orzechowe! Babeczki idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe babeczki, pięknie są te zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak małe arcydzieła! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za zaproszenie, pomyślę nad przepisem jak czas pozwoli :)

      Usuń
  5. Wyglądają tak pysznie i pięknie, że ręka sama do nich lgnie;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wyglądają ślicznie :) Bardzo mi się takie papilotki podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wyglądają bosko!*.*
    A co do ich smaku to jestem pewna, że też wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie zdjęcia na tym blogu są takie idealne! :) Piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję bardzo :) Dużo się jeszcze jednak muszę nauczyć :)

      Usuń
  9. Jakiego masła orzechowego Pani użyła? Trochę się gubię w nich, bo jedne słonawe, inne znowu całkiem słodkie. Serdecznie proszę o podpowiedź, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam najczęściej Felix albo tego z Lidla :)

      Usuń
    2. Super, dziękuję serdecznie :)

      Usuń