Biszkopciki z galaretką w czekoladzie




         Tak naprawdę to miały to być zupełnie inne ciasteczka. Kawowe z kremem ale zapomniałam dodać kawy do ciasta.  Przypomniało mi się jak już wszystkie były upieczone. W pierwszej chwili byłam zła na siebie. Szybko jednak się ogarnęłam i  postanowiłam przekuć porażkę w sukces.
W efekcie powstały pyszne ciasteczka bardzo przypominające w smaku i wyglądzie znane biszkopciki pewnej firmy, której nazwy nie wymienię, a która zasłynęła jakiś czas temu ze straszenia sądem blogerów za używanie  nazwy jednego z ich produktów. Niektórzy tak się przejęli, że nawet polikwidowali swoje blogi. I chociaż firma po jakimś czasie się zreflektowała to jednak niemiłe wrażenie pozostało. Ja w każdym bądź razie od tamtej pory ich wyrobów już nie kupuję.



ILOŚĆ SZTUK - 45

Biszkopciki z galaretką w czekoladzie-składniki

Ciasto
  • 2 jajka
  • 75g cukru pudru
  • 90g mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie
  • 1 opakowanie galaretki malinowej w proszku
  • 300ml gorącej wody

Polewa
  • 150g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki oleju

Biszkopciki z galaretką w czekoladzie-wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na jasną puszystą i gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać w trzech porcjach do masy jajecznej. Po każdym dodaniu delikatnie wymieszać masę trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego.

Pieczenie:
Wyciskać porcje masy na matę do pieczenia makaroników. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 11 minut. W tym czasie przygotować drugą porcję do pieczenia. Upieczone biszkopciki zostawić na matach do całkowitego wystygnięcia. Biszkopciki można także upiec na papierze do pieczenia. Wystarczy wcześniej narysować sobie na spodniej stronie kółka o średnicy 4,5cm.

Przygotowanie nadzienia:
Galaretkę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Blachę do mini muffinek przetrzeć wacikiem nasączonym olejem. Do każdego otworu wlać po 1 łyżeczce płynnej galaretki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Gotowe galaretki wyjmować z formy podważając je delikatnie plastikowym nożykiem i układać na biszkopcikach. Po zrobieniu jednej porcji przygotować drugą. Można również wylać galaretkę do jakiegoś płaskiego naczynia np. silikonowej formy do tarty o średnicy 28cm i po zastygnięciu wyciąć okrągłą foremką kółka.

Przygotowanie polewy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wlać olej  i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić łyżeczką na ciasteczkach i odkładać na kratę kuchenną do zastygnięcia.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

15 komentarze:

  1. Tak prosty przepis, a takie pyszne ciasteczka! :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosty przepis i wykonanie też :) nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z ich zrobieniem :)

      Usuń
  2. Po co kupować, jak można w domowym zaciszu upiec sobie i swoim bliskim takie cudeńka :). Prezentują się przeuroczo i przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie i domowe w dodatku są o wiele zdrowsze :)

      Usuń
  3. Też czasem robię domowe biszkopty:)) Są pyszne! Jak pięknie zapakowane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni :) a pudełeczko zrobiłam sama :)

      Usuń
  4. Mniam, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, świetnie to wymyśliłaś, jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne i na pewno sto razy lepsze od oryginału :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepsze bo bez polepszaczy i całego tego chemicznego wsadu :)

      Usuń
  7. Oh jakie te cisteszka sa slodziutkie. Dziekuje bardzo za przepis. Moje wnuki beda szczesliwe jak im upieke na swieta. Pozdrawiam z Kanady

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ