Biszkopt czekoladowy z orzechami





Dziś wzięłam na warsztat kolejny przepis z „Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji”. Biszkopt czekoladowy ze strony 103, to informacja dla tych którzy są w posiadaniu tej książki. Dokonałam w nim wielu zmian.
Po pierwsze upiekłam ciasto z połowy porcji. Do czekoladowego biszkoptu dodałam startą gorzką czekoladę aby był bardziej wilgotny i nieco cięższy. Dodatkowo nasączyłam go po upieczeniu ponczem rumowym. Zamiast ciemnego kakao użyłam jasnego, bo takie tylko miałam, więc jest nieco jaśniejszy. Po drugie dodałam też kakao do biszkoptu orzechowego tak z rozpędu. Po trzecie zmieniłam krem z maślano-jajecznego na maślano-serowy, ostatnio mój ulubiony.
Nie mogę ocenić czy moja wersja jest lepsza bądź gorsza od oryginału ale mogę z całą pewnością powiedzieć, że jest przepyszne. Lekkie, wilgotne, pachnące rumem z dużymi kawałkami orzechów, które niestety sprawiają trochę trudności przy krojeniu. Konieczny będzie bardzo ostry nóż.
Ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, warto więc je wziąć pod uwagę przy ustalaniu światecznego menu. A i jeszcze jedno, zmieniłam mu też nazwę.


Biszkopt czekoladowy z orzechami
(inspiracja „Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji )

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x15cm

Biszkopt czekoladowy
  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 90g mąki pszennej
  • 1 łyżka jasnego kakao
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca zmniejszyć obroty robota na minimalne i dodać żółtka. Mieszać tylko do połączenia składników Przesiać do masy w dwóch porcjach mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać startą czekoladę i   delikatnie wymieszać wszystko szpatułką. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Wystudzić w formie. Zimne przekroić w poziomie na pół.

Biszkopt orzechowy
  • 3 jajka
  • 150g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 125g cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Gdy masa stanie się sztywna i lśniąca zmniejszyć obroty robota na minimalne i dodać żółtka oraz miód. Mieszać tylko do połączenia składników. Oba rodzaje maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Na końcu wsypać posiekane orzechy i jeszcze raz wszystko przemieszać. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystudzić w formie.

Krem czekoladowy
  • 200g masła
  • 250g serka śmietankowego
  • 60g czekolady deserowej
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Serek powinien być bardzo ścisły, bez śladu serwatki, wyjęty z lodówki kilka godzin wcześniej, a masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do serka i dokładnie wymieszać. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po łyżce czekoladowy serek.
Gdyby przez przypadek masa się zważyła wystarczy dodać 2-3 roztopionego gorącego masła i ponownie wymieszać.

Poncz
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 50ml rumu

Wsypać do rondelka cukier. Wlać wodę i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu wlać rum i wymieszać.

Polewa
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50ml słodkiej śmietanki 12%tł.

Pogrzać śmietankę do temperatury około 80°C. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do momentu uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji.

W blaszce wyłożonej czystym papierem ułożyć jeden blat czekoladowy. Nasączyć go połową ponczu i posmarować połową kremu. Przykryć orzechowym biszkoptem. Trzeba go przenosić ostrożnie gdyż łatwo pęka. Biszkopt orzechowy posmarować resztą kremu i przykryć  drugim blatem czekoladowym. Lekko docisnąć. Nasączyć go resztą ponczu i polać polewą czekoladową. Wstawić na pół godziny do lodówki aby czekolada zastygła.

Dekoracja
  • 20g mlecznej czekolady

Roztopić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Przełożyć do worka cukierniczego z odciętą minimalnie końcówką i ozdobić wierzch ciasta.
Do czasu podania trzymać ciasto w lodówce.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

18 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie, siadać i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) tak też zrobiliśmy :)

      Usuń
  2. Na jednym kawałku by się nie skończyło:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety :) od razu całe zniknęło :)

      Usuń
  3. Wow, wygląda świetnie! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie :) nie pożałujesz :)

      Usuń
  4. Cóż mogę dodać..? Dziś odkryłam Twojego bloga i nie mogę oderwać oczu od Twoich przepisów... Prawdziwe cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie i zapraszam do korzystania z przepisów :)

      Usuń
  5. Robi niesamowite wrażenie! Czekoladowo-orzechowy- ależ to ciasto musi fantastycznie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam smakowało bardzo, aż żałowałam, że upiekłam z połowy porcji :)

      Usuń
  6. Wygląda fantastycznie, bardzo elegancko :) Idealne na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe ciasto :) Upiekłam na Nowy Rok i mimo, że moje nie jest taki perfekcyjne i fotogieniczne domownicy chwalą :) Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i wzajemnie :) cieszę się z udanego wypieku bo to zawsze jest pewna niewiadoma :) sama wiem po sobie, że często nie wychodzi tak samo jak u innych :)

      Usuń