Duże piernikowe serca jako słodkie upominki






Takie piernikowe serca były w tym roku dodatkiem do  prezentów świątecznych, które przygotowałam dla moich bliskich. Nie miałam takiej dużej foremki, więc zrobiłam sobie szablon z kartonu i od niego wycinałam.
Ozdobiłam lukrem zrobionym na bazie proszku bezowego, bo nie chciałam ryzykować surowego białka. Niektóre serca były przeznaczone dla dzieci. Jako barwnik wykorzystałam domowy mus jagodowy, który wcześniej przecedziłam przez ściereczkę by pozbyć się drobnych pesteczek. Każde serce zapakowałam w celofan i ozdobiłam wstążeczką. Można było jeszcze dołączyć bilecik z życzeniami, ale nie starczyło mi już  czasu by je przygotować. Wszyscy obdarowani byli nimi zachwyceni.


Duże piernikowe serca

Składniki na około 20szt.

Ciasto
  • 500g mąki
  • 100g masła
  • 150g cukru brązowego
  • 200g miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Roztopić w rondelku masło. Dodać cukier, miód i przyprawę do piernika. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Odstawć do przestudzenia. Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko i sodę rozpuszczoną w mleku. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ze sztywnego kartonu przygotować formę w kształcie serca o wys. 14cm i szer. 14cm.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką desce porcjami na grubość 3-4 mm. Wycinać przy pomocy szablonu serca i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2cm.
Piec 10-12 minut w temp. 180°C . Upieczone pierniki przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Lukier
  • 15g pasteryzowanego białka w proszku
  • 200g cukru pudru
  • 35ml wody
  • mus jagodowy

Wymieszać białko w proszku z cukrem pudrem. Wlać wodę i miksować na średnich obrotach około 10 minut, aż masa stanie się tak sztywna jak dobrze ubita piana z białek.
Mus jagodowy przecedzić przez podwójnie złożoną ściereczkę tetrową aby pozbyć się drobnych pesteczek. Tak przecedzony mus wykorzystać do zabarwienia  i jednocześnie rozcieńczenia lukru.

Dekoracja
  • lukier
  • perełki cukrowe

Gotowy lukier przełożyć do foliowego worka cukierniczego z okrągłą końcówką i udekorować pierniczki. Do wykonania konturów i dekoracji lukier powinien mieć taką gęstość by spadając z łyżki tworzył sopel. Lukier do wypełnienia powinien po spadnięciu z łyżki swobodnie się rozlewać.
Do wykonania konturów i wzorów użyłam tylki Wilton #1, natomiast do wypełnień tylki Wilton #2.
Gdyby przez przypadek lukier za bardzo się rozcieńczył wystarczy dosypać cukru pudru. Generalnie nie jest to takie trudne na jakie wygląda.

Powodzenia :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł. Pierniczki prześliczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniki wygladaja zjawiskowo !! Masz talent

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ale to naprawdę nie jest takie trudne na jakie wygląda :)

      Usuń
  3. Pierniczki - cudo, podziwiam kunszt i wykonanie. Ozdabianie to dosłownie praca koronkowa.
    Mam pytanie; gdzie można kupić pasteryzowane białko w proszku?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście do ich wykonania przyda sie trochę cierpliwości. To dobre zajęcie dla miłośników ręcznych robótek.
      Białko kupuje w sklepach internetowych ostatnio w tym http://www.tortownia.pl/sklep,987,39,Squires_Kitchen,Bialko_w_proszku_pasteryzowane_czyste.html

      Usuń