Dziś rozpoczynam publikację świątecznych przepisów przygotowanych we współpracy z ZT „Kruszwica”, producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl, i Fooder.pl. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Serdecznie zapraszam do lektury.
Jako pierwszy zaprezentuję przepis na kruche babeczki wypełnione pastą z wędzonego łososia będące nie tylko doskonałą przystawką, ale również ozdobą naszego wigilijnego stołu. Niezwykle kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasto idealnie się komponuje z delikatnym nadzieniem łososiowym.
ILOŚĆ SZTUK - 10
Kruche babeczki z pastą łososiową-składniki
Kruche babeczki z pastą łososiową-składniki
Ciasto:
- 125g mąki
- 100g margaryny PALMA z Kruszwicy
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli
Pasta łososiowej:
- 200g wędzonego łososia
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Kruche babeczki z pastą łososiową-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Zrobić w środku wgłębienie. Wbić żółtka i wsypać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Pieczenie:
Metalowe foremki do babeczek wysmarować dokładnie margaryną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.
Przygotowanie pasty łososiowej:
Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, musztardę i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie pasty łososiowej:
Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, musztardę i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Nakładać porcje pasty do środka babeczek. Udekorować
natką pietruszki.
Babeczki można upiec kilka dni wcześniej. Trzymać
w chłodnym miejscu przykryte ściereczką i napełnić farszem w dniu podania.
Wpis zawiera lokowanie produktu
Kruche babeczki z pastą łososiową-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Naprawdę urocza przekąska.
OdpowiedzUsuńHmm... mysle ze to zrobię, nie jest to takie trudne
OdpowiedzUsuńpowodzenia :)
UsuńSwietne zrobilam szal na partach ale dolozylam troche wiecej maki. Dziekuje Bogusia z Brisbane
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i również dziękuję za skorzystanie z przepisu. Polecam się także na przyszłość. Proszę do mnie zaglądać będzie mi bardzo miło :)
Usuń