Kruche babeczki z pastą łososiową



Kruche babeczki z pastą łososiową


      Dziś rozpoczynam publikację świątecznych przepisów przygotowanych we współpracy z ZT „Kruszwica”,  producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl,Fooder.plKsiążka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Serdecznie zapraszam do lektury.
Jako pierwszy zaprezentuję przepis na kruche babeczki wypełnione pastą z wędzonego łososia będące nie tylko doskonałą przystawką, ale również ozdobą naszego wigilijnego stołu. Niezwykle kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasto idealnie się komponuje z  delikatnym nadzieniem łososiowym.



ILOŚĆ SZTUK - 10

Kruche babeczki z pastą łososiową-składniki

Ciasto:
  • 125g mąki
  • 100g margaryny PALMA z Kruszwicy
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli

Pasta łososiowej:
  • 200g wędzonego łososia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Kruche babeczki z pastą łososiową-wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Zrobić w środku wgłębienie. Wbić żółtka i wsypać sól.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Pieczenie:
Metalowe foremki do babeczek wysmarować dokładnie margaryną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.

Przygotowanie pasty łososiowej:
Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, musztardę i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Nakładać porcje pasty do środka babeczek. Udekorować natką pietruszki.

Babeczki można upiec kilka dni wcześniej. Trzymać w chłodnym miejscu przykryte ściereczką i napełnić farszem w dniu podania.
Wpis zawiera lokowanie produktu

Kruche babeczki z pastą łososiową-podobne przepisy


Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

5 komentarze:

  1. Naprawdę urocza przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... mysle ze to zrobię, nie jest to takie trudne

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne zrobilam szal na partach ale dolozylam troche wiecej maki. Dziekuje Bogusia z Brisbane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i również dziękuję za skorzystanie z przepisu. Polecam się także na przyszłość. Proszę do mnie zaglądać będzie mi bardzo miło :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ