Kruche ciasteczka nadziewane gianduią



Ciasteczka bez jajek


Najlepsze kruche ciasteczka jakie udało mi się ostatnio upiec. W dodatku bez jajek. Bardzo łatwe do zrobienia. Bez zagniatania ciasta. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki mikserem, przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcję ciasta na blaszkę. Ciasto jest plastyczne i doskonale się z nim pracuje, oczywiście pod warunkiem, że użyjemy dobrej jakości masła.
Przełożyłam je kremem z czekolady gianduia, chociaż same też są pyszne. Niezwykle kruche, kakowe, pachnące wanilią.

Ciasteczka bez jajek


Kruche ciasteczka nadziewane gianduią
(inspiracja)

Składniki na 25szt.

Ciasto
  • 250g miękkiego masła
  • 125g cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i pastą waniliową na puch. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Wsypywać porcjami do masy nie przerywając ucierania. Na końcu wlać mleko i ucierać jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto* do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskać okrągłe ciasteczka o śr. około. 4,5cm na matę teflonową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12-15 minut. Wystudzić na macie.

*) Ciasto jest dość gęste i wyciskanie nie jest takie proste. Można zamiast tego  użyć maszynki do wyciskanie cisteczek, lub schłodzić ciasto w lodówce, rozwałkować i wycinać foremką.

Nadzienie
  • 100g czekolady gianduia Cacao Barry
  • 25g masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i smietanką. Odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Gdy masa stężeje na tyle, że przestanie być lejąca, przełożyć ją do worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdy i wyciskać porcję kremu na ciasteczka. Przykryć drugim ciasteczkiem i odkładać na kratę kuchenną. Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze: