Pomarańczowe pierniczki z witrażykiem






Jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie świąt bez pomarańczowych aromatów, upieczcie koniecznie takie pierniczki. Do ich przygotowania wykorzystałam przepis na prezentowane już na blogu pierniczki śnieżynki.  Delikatnie tylko go zmodyfikowałam. Zrobiłam nieco większe by można je było powiesić na choince. Pięknie się prezentują gdy przebija przez nie światełko lampek choinkowych.
Pamiętajcie tylko o zrobieniu dziurki wykałaczką przed pieczeniem, żeby można było przeciągnąć sznureczek. Pierniczki należy trzymać w suchym miejscu bo pod wpływem wilgoci witrażyk zacznie się kleić.


Pomarańczowe pierniczki z witrażykiem

Składniki: 

Ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 170g miodu
  • 120g masła
  • 110g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Podgrzać w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Do misy robota wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać żółtko, jajko i roztopione masło z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie zmiksować, a nstępnie zagnieść w kulę, owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. 

Wypełnienie:
  • 270g landrynek o smaku pomarańczowym

Landrynki włożyć do foliowego woreczka, a następnie zawinąć w ściereczkę. Położyć na desce i tłuczkiem do mięsa pokruszyć na bardzo drobne kawałki.
Na drugi dzień wałkować porcjami ciasto na grubość 3mm i wycinać foremką pierniczki w kształcie serca i gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie foremką o takim samym kształcie tylko mniejszą wycinać środek pierniczka. Do środka wsypywać po łyżeczce pokruszonych landrynek. Nie trzeba ich rozgarniać, pod wpływem temperatury roztopią się i wypełnią równą warstwą wnętrze pierniczków. Piec 7 -8 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki zostawić na chwilę na blasze, aby witrażyki zastygły, a następnie przenieść na kratę kuchenną.  Za każdym razem trzeba brać nowy papier do pieczenia, bo musi być idealnie czysty aby witrażyki nie wyszły matowe  co niestety mi się częsciowo przytrafiło niestety.

Lukier:
  • 1 białko
  • 250g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • naturalny barwnik spożywczy (kurkuma)

Białko  przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru polecam dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier.
Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego z odciętą końcówką i ozdobić pierniczki. Część pierniczków udekorowałam dodając do lukru kurkumę. 

Smacznego :)
Aronia 

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Jakie śliczne;)) ja tez niedawno robiłam witrażyki, ale ze zwykłych kruchych ciastek. Jednak piernikowe jak najbardziej teraz są na czasie:)) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam je po raz pierwszy na kiermasz :) w przyszłym roku też będę robić, spodobały mi się :)

      Usuń
  2. Przepięknie wyglądają! Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję, że mogłam w nim wziąć udział :)

      Usuń