Gdy byłam dzieckiem nie czekałam w Wigilię na prezenty pod choinką, ale na paczkę ze słodyczami i cytrusami, którą tata dostawał w pracy dla mnie. W małej miejscowości w której mieszkałam takie rarytasy były nie dokupienia. Najpierw oglądałam dokładnie jej zawartość, a później dzieliłam na porcje tak aby starczyło jak najdłużej. Były tam pomarańcze, każdy zawinięty w cienki pergamin, czekolady, cukierki i orzechy. Pamiętam ich zapach i smak do dziś. Wspomnienie tej chwili powraca jak bumerang w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy z kremem truflowym.
Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl i
Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Tort orzechowy z kremem truflowym - składniki
Krem
- 500g śmietany kremówki
- 200g margaryny Palma z Kruszwicy Maślany smak
- 340g czekolady deserowej
Ciasto
- 3 duże jajka
- 110g cukru
- 90g mąki
- 75g zmielonych orzechów laskowych
- 1i 1/2 łyżki kakao
- 55g oleju Kujawskiego
- 55g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz
- 90ml wody
- 60g cukru
- 45ml rumu
Dekoracja
- grubo posiekane orzechy laskowe
- gwiazdki czekoladowe
- trufla orzechowa
Tort orzechowy z kremem truflowym - wykonanie
Przygotowanie kremu:
Zagotować śmietanę z margaryną i czekoladą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie ciasta:
Roztopić czekoladę z mlekiem i olejem. Ubić żółtka z cukrem i wodą na puszysty krem. Cały czas ucierając dodać czekoladę, mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Ubić pianę białek i delikatnie połączyć z masą.
Pieczenie:
Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piec 40 minut. Wystudzić.
Przygotowanie ponczu:
Ugotować syrop z wody i cukru. Wystudzić i dodać rum.
Montaż:
Biszkopt przeciąć w poziomnie na trzy krążki. Ubić krem truflowy.
Poszczególne krążki cista nasączać ponczem i przekładać kremem
truflowym. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.
Dekoracja:
Dekoracja:
Gotowy tort udekorować posiekanymi orzechami laskowymi,
gwiazdkami czekoladowymi i truflą orzechową.
Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy serwisem ZpierwszegoTloczenia oraz Fooder i zawiera lokowanie produktu.
> Tort orzechowy z kremem kakaowym
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
> Tort "Pijana śliwka"
> Staroświecki tort piernikowy z marcepanem
Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy serwisem ZpierwszegoTloczenia oraz Fooder i zawiera lokowanie produktu.
Tort orzechowy z kremem truflowym - podobne przepisy
> Tort orzechowy z kremem kakaowym
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
> Tort "Pijana śliwka"
> Staroświecki tort piernikowy z marcepanem
Smacznego :)
Aronia
Torcik marzenie :) Oj zjadłabym zjadła.
OdpowiedzUsuńLooks like so delicious! I don,t understand your recipe, but as I said looks like delicious and I,d like to have one piece here with my coffee.
OdpowiedzUsuńHave a nice Christmas time
regards
Thank you. Have a nice Christmas too.
UsuńTort wyvlada przepysznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTort naprawdę wygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko :)
dziękuję i również pozdrawiam serdecznie :)
Usuń