Tort orzechowy z kremem truflowym


    
      Gdy byłam dzieckiem nie czekałam w Wigilię na prezenty pod choinką, ale na paczkę ze słodyczami i cytrusami, którą tata dostawał w pracy dla mnie. W małej miejscowości w której mieszkałam takie rarytasy były nie dokupienia. Najpierw oglądałam dokładnie jej zawartość, a później dzieliłam na porcje tak aby starczyło jak najdłużej. Były tam pomarańcze, każdy zawinięty w cienki pergamin, czekolady, cukierki i  orzechy. Pamiętam ich zapach i smak do dziś. Wspomnienie tej chwili powraca jak bumerang w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy z kremem truflowym.

Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na  zbliżające się Święta Bożego Narodzenia  w  ramach współpracy  z  serwisem  ZpierwszegoTloczenia.pl  
Fooder.pl   i zawiera lokowanie produktu.



ILOŚĆ PORCJI - 14

Tort orzechowy z kremem truflowym - składniki

Krem
  • 500g śmietany kremówki
  • 200g margaryny Palma z Kruszwicy Maślany smak
  • 340g czekolady deserowej

Ciasto
  • 3 duże jajka
  • 110g cukru
  • 90g mąki
  • 75g zmielonych orzechów laskowych
  • 1i 1/2 łyżki kakao
  • 55g oleju Kujawskiego
  • 55g gorzkiej czekolady
  • 50ml mleka
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz
  • 90ml wody
  • 60g cukru
  • 45ml rumu

Dekoracja
  • grubo posiekane orzechy laskowe
  • gwiazdki czekoladowe
  • trufla orzechowa

Tort orzechowy z kremem truflowym - wykonanie

Przygotowanie kremu:
Zagotować śmietanę z margaryną i czekoladą.  Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.

Przygotowanie ciasta:
Roztopić czekoladę z mlekiem i olejem. Ubić żółtka z cukrem i wodą na puszysty krem. Cały czas ucierając  dodać czekoladę, mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Ubić pianę  białek i delikatnie połączyć z masą.

Pieczenie:
Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do   temp. 170°C. Piec 40 minut. Wystudzić.

Przygotowanie ponczu:
Ugotować syrop z wody i cukru. Wystudzić i dodać rum.

Montaż:
Biszkopt przeciąć w poziomnie na trzy krążki. Ubić krem truflowy. 
Poszczególne krążki cista nasączać ponczem i przekładać kremem truflowym. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Dekoracja:
Gotowy tort udekorować posiekanymi orzechami laskowymi, gwiazdkami czekoladowymi i truflą orzechową.

Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia  w ramach współpracy serwisem ZpierwszegoTloczenia oraz Fooder i zawiera lokowanie produktu.

Tort orzechowy z kremem truflowym - podobne przepisy

> Tort orzechowy z kremem kakaowym
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
> Tort "Pijana śliwka"
> Staroświecki tort piernikowy z marcepanem


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Torcik marzenie :) Oj zjadłabym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks like so delicious! I don,t understand your recipe, but as I said looks like delicious and I,d like to have one piece here with my coffee.
    Have a nice Christmas time
    regards

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort naprawdę wygląda imponująco! :)
    Pozdrawiamy cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ