Tort „Pijana śliwka”






Wyśmienity tort, niestety tylko dla dorosłych. Idealny na święta, bo dzieci wówczas zazwyczaj zajadają pierniczki i inne ciasteczka. Przynajmniej u nas tak zawsze było.  Na święta mogłam szaleć do woli z ciastami bo chłopcy ich nie  tykali. Teraz już nie mam tego problemu. Jeden syn jest już pełnoletni, drugi dalej woli ciasteczka.
Zamiast klasycznego biszkoptu jest mocno czekoladowe ciasto i beza orzechowa w środku. Tort jest przełożony masą z powideł śliwkowych i suszonych śliwek moczonych w wódce z dodatkiem aromatu rumowego. Można oczywiście użyć też rumu, ale tort nie będzie miał wówczas takiego aromatu. Zdecydowanie polecam jednak wódkę i olejek rumowy. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.


Tort  „Pijana śliwka”

Składniki na okrągłą tortownicę o śr. 22cm:

Ciasto czekoladowe
  • 3 jajka
  • 75g cukru
  • 95g masła
  • 75g mąki pszennej
  • 75g zmielonych orzechów laskowych
  • 190g mlecznej czekolady  
  • 75g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Roztopić w kąpieli wodnej mleczną i gorzką czekoladę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wlać przestudzoną roztopioną czekoladę, a następnie dodawać po jednym jajku. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wówczas wsypać zmielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone. Wystudzić w formie. Zimne przekroić w poziomie na dwa krążki ścinając wcześniej lekko wyrośnięty,  trochę twardy wierzch, który będzie potrzebny do obsypania tortu.

Beza orzechowa
  • 75g białka jaj
  • 75g cukru
  • 75g cukru pudru
  • 75g zmielonych orzechów laskowych

Ubić białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać porcjami cukier kryształ. Ucierać do momentu aż piana stanie się bardzo sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści. W osobnym naczyniu wymieszać cukier puder  ze zmielonymi orzechami. Dodać w trzech porcjach do ubitych białek mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą gładką końcówką o średnicy 10mm. Zaczynając od środka wypełnić masą narysowane na papierze do pieczenia koło o śr. 22cm.  Blachę wstawić do nagrzanego do 110°C piekarnika. Włączyć termoobieg i suszyć bezę około 1,5 godziny. Po całkowitym ostudzeniu delikatnie zdjąć bezę z papieru do pieczenia.

Krem czekoladowy
  • 240ml mleka
  • 120g cukru
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 180g masła

Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Wlać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Postawić na gazie i podgrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Wystudzić. Od czasu do czasu zamieszać by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń czekoladowy.
Gotowy krem podzielić na trzy części.

Masa śliwkowa
  • 240g suszonych śliwkek bez pestek
  • 150ml wódki
  • 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
  • 2 krople aromatu rumowego

Suszone śliwki zalać wódką z dodatkiem aromatu rumowego i odstawić na kilka godzin. Następnie odsączyć na sicie, pokroić w paseczki i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Odzyskany alkohol zachować. Masę podzielić na pół.

Nasączenie
  • 150ml wody
  • cała wódka od śliwek
  • 1 łyżka cukru

Zagotować  wodę z cukrem. Po około pięciu minutach zestawić z ognia i wystudzić. Zimny syrop wymieszać z wódką od śliwek.

Dekoracja
  • 2 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady
  • 16 orzechów laskowych

Montaż
Układać na paterze poszczególne elementy tortu w następnej kolejności:
- biszkopt czekoladowy nasączony połową ponczu
- masa śliwkowa
- krem czekoladowy
- beza orzechowa
- krem czekoladowy
- masa śliwkowa
- biszkopt czekoladowy
Górny biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Resztą kremu czekoladowego posmarować wierzch i boki tortu. Odciętą górkę biszkoptu pokruszyć i obsypać nią boki tortu. Wierzch udekorować roztopioną czekoladą i orzechami laskowymi.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

12 komentarze:

  1. Fenomenalne zdjęcia. Aż chciałoby się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za tak budującą ocenę moich zdjęć :) a co się tyczy próbowania to niestety już nie ma czego, wszystko zjedzone :)

      Usuń
  2. Już zapisałam do zrobienia. Obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. w jakiej temperaturze należy suszyć bezę? ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 110°C, już poprawiłam w przepisie :) przepraszam za ten błąd :)

      Usuń
    2. dziękuję! Wesołych Świąt! ania

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń