Babeczki „Pina colada”



        Za zimą to ja generalnie nie przepadam. Jest mi ciągle zimno, chodzę opatulona, a wieczory spędzam zawinięta w kocyk z kubkiem gorącej herbaty i kieliszeczkiem domowego likieru. Lubię jednak gdy spadnie śnieg i wszystko wokół jest przykryte warstwą śnieżnego puchu. Jest wtedy tak czysto i sterylnie. Delektuję się tą chwilą, nasycam oczy tym widokiem, bo wiem, że gdy tylko przestanie padać zaraz ktoś złapie się za szuflę i pójdzie odśnieżać.  Wówczas cały czar pryśnie.
Tej zimy niestety jak na razie biało nie jest. Jest za to szaro, mglisto  i ponuro. Więc żeby poprawić sobie humor upiekłam babeczki ananasowo-kokosowe. Udekorowałam je bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Wyglądają jakby były przykryte śniegiem.



ILOŚĆ SZTUK - 12

Babeczki „Pina colada” - składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 115g cukru
  • 125g mąki
  • 75g wiórków kokosowych
  • 125g zmiksowanych ananasów 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1 łyżka likieru ananasowego

Dekoracja
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • cząstki ananasa ze skórką

Babeczki „Pina colada” - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno: zmiksowane ananasy, olej, wiórki kokosowe, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz likier ananasowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pieczenie:
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki  i ozdobić babeczki. Posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi i udekorować cząstkami ananasa.

Babeczki „Pina colada” - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

11 komentarze:

  1. strasznie kuszące, z powodzeniem mogą konkurować z tymi z cukierni, ale w smaku im nie dorównują :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za wszystkie komentarze :) są niezwykle budujace i motywujące, aż chce się biec do kuchni by zmowu coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych smaków. Niezłe babeczki ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to się potwierdza po raz kolejny, że mamy podobne gusty kulinarne :)

      Usuń
  4. To znaczy ze i zima ma w sobie czar -którym można nasycić oczy -Babeczki też są inspiracją - dla serca- Można sobie wyobrazić ten śnieg- ośnieżone gałązki iglaków na przykład

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ