Jabłecznik stracciatella





Przed nami weekend, dość ciepły jak na tę porę roku. Nie trzeba się chyba będzie rozgrzewać czymś mocniejszym, a nawet jeśli to ciasto, które proponuję upiec na te wolne dni też będzie do kieliszeczka czegoś mocniejszego pasować. Nalewka pomarańczowa będzie wręcz idealna.
Ciasto jest z rodzaju tych lżejszych, trochę wzorowane na  Kilimandżaro. Ma jednak inne ciasto i jest w innej tonacji smakowej, bowiem zamiast galaretki cytrynowej użyłam do masy jabłkowej  galaretki o smaku pomarańczowym. Na warstwie jabłek znajduje się śmietanowa masa stracciatella, a na niej galaretka z soku pomarańczowego. Ciasto jest pyszne, nieprzesłodzone i doskonale się kroi.


Jabłecznik stracciatella

Składniki na prostokątną formę o wym. 20x30cm

Masa jabłkowa
  • 1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym

Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i usmażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.

Ciasto
  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 170g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C  i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.
Na wystudzony spód wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. 

Masa śmietanowa
  • 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100g płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.
Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić cisto do lodówki aby masa śmietanowa stężała.

Galaretka pomarańczowa
  • 300ml soku pomarańczowego
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok  nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaratkę wylać na zastygniętą masę śmietanową i wstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.

Dekoracja
  • bita śmietana
  • płatki czekoladowe

Gotowe ciasto pokroić na kwadraty o boku 5cm. Udekorować bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

17 komentarze:

  1. Kusi przepis....bardzo fajny pomysł. Pracochłonny ale chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie to nie jest wcale taki parcochłonny :)

      Usuń
  2. W takiej formie jabłecznika jeszcze nie jadłam. Ale piękne zdjęcia, kuszące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też pierwszy raz połączyłam jabłka z czekoladą i polecam :)

      Usuń
  3. Łał! Tak właśnie wygląda idealna kostka, cudowne ciacho! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś będę go robić mam nadzieję, że się uda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powodzenia i daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  5. Idealna kosteczka :) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho było pyszne, zdjęcie mojej kosteczki https://www.facebook.com/165775840140554/photos/a.440821662635969.114459.165775840140554/873352322716232/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że ciasto wszystkim smakowało :) Kosteczka bardzo ładnie sie prezentuje :) Byłoby mi bardzo miło gdyby zechciała Pani opublikować je również na fanpageu mojego bloga i podzieliła się opinią z czytelnikami :) Gorąco zachęcam :)

      Usuń
  7. czy mogę zamiast jogurtu greckiego użyć 500g mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście, ale masa będzie wtedy bardziej kaloryczna :)

      Usuń
  8. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń