Jabłecznik stracciatella


   
            Przed nami weekend, dość ciepły jak na tę porę roku. Nie trzeba się chyba będzie rozgrzewać czymś mocniejszym, a nawet jeśli to ciasto, które proponuję upiec na te wolne dni też będzie do kieliszeczka czegoś mocniejszego pasować. Nalewka pomarańczowa będzie wręcz idealna.
Ciasto jest z rodzaju tych lżejszych, trochę wzorowane na  Kilimandżaro. Ma jednak inne ciasto i jest w innej tonacji smakowej, bowiem zamiast galaretki cytrynowej użyłam do masy jabłkowej galaretki o smaku pomarańczowym. Na warstwie jabłek znajduje się śmietanowa masa stracciatella, a na niej galaretka z soku pomarańczowego. Ciasto jest pyszne, nieprzesłodzone i doskonale się kroi.



ILOŚĆ PORCJI - 24

Jabłecznik stracciatella - składniki

Masa jabłkowa
  • 1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym

Ciasto
  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 170g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa śmietanowa
  • 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100g płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Galaretka pomarańczowa
  • 300ml soku pomarańczowego
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Dekoracja
  • bita śmietana
  • płatki czekoladowe

Jabłecznik stracciatella - wykonanie

Przygotowanie masy jabłkowej:
Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i usmażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.

Przygotowanie ciasta:
Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C  i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.

Przygotowanie galaretki:
Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok  nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.

Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłozyc masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.

Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.

Dekoracja:
Gotowe ciasto pokroić na kwadraty o boku 5cm. Udekorować bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.

Jabłecznik stracciatella - podobne przepisy

> Rolada stracciatella z wiśniami
> Tort stracciatella z malinami
> Sernik stracciatella z wiśniami
> Wiśniowe lody stracciatella
> Tort stracciatella

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

25 komentarze:

  1. Kusi przepis....bardzo fajny pomysł. Pracochłonny ale chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej formie jabłecznika jeszcze nie jadłam. Ale piękne zdjęcia, kuszące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też pierwszy raz połączyłam jabłka z czekoladą i polecam :)

      Usuń
  3. Łał! Tak właśnie wygląda idealna kostka, cudowne ciacho! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś będę go robić mam nadzieję, że się uda

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna kosteczka :) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho było pyszne, zdjęcie mojej kosteczki https://www.facebook.com/165775840140554/photos/a.440821662635969.114459.165775840140554/873352322716232/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że ciasto wszystkim smakowało :) Kosteczka bardzo ładnie sie prezentuje :) Byłoby mi bardzo miło gdyby zechciała Pani opublikować je również na fanpageu mojego bloga i podzieliła się opinią z czytelnikami :) Gorąco zachęcam :)

      Usuń
  7. czy mogę zamiast jogurtu greckiego użyć 500g mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście, ale masa będzie wtedy bardziej kaloryczna :)

      Usuń
  8. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to ciasto nie wymaga dodania proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. 1,5 kilograma jabłek to waga po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne ciasto , proste w wykonaniu przepięknie wygląda i smak idealny . Polecam . Szkoda że wersja na małą blachę ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem w trakcie robienia tego cuda i ciekawa jestem czy wyjdzie mi tak samo😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka jest wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość blaszki podana jest w opisie przygotowania ciasta.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ