Przekładaniec Cassis






Doskonałe ciasto na różne rodzinne spotkania. Mocno czekoladowe, nasączone likierem Cassis. Do tego dwie różne masy: czekoladowa i porzeczkowa oraz galaretka na bazie musu porzeczkowego. Smakuje obłędnie do tego idealnie się kroi. Tak jak lubię.
Do jego przygotowania użyłam gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%, ale może być też czekolada deserowa. Potrzebny też będzie mus z czarnej porzeczki. Ja przygotowuję go sama w sezonie letnim i zamrażam. Stanowi potem doskonałą bazę do różnych ciast i deserów. Jeśli jednak nie macie takiego musu to możecie go zrobić z mrożonych owoców.


Przekładaniec Cassis 

Składniki na prostokątną formę  o wym. 20x30cm

Ciasto czekoladowe
  • 4 jajka
  • 160g mąki
  • 120g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki 18%tł.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Roztopić w kąpieli wodnej masło z gorzką czekoladą. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodać najpierw roztopioną czekoladę z masłem  i śmietankę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na pół i przelać do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec pojedynczo w  piekarniku nagrzanym do 165°C przez  ok. 25 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Jeden blat wystudzić w formie, drugi na kracie kuchennej. Po wystudzeniu blat pozostawiony w formie nasączyć połową likieru porzeczkowego.

Galaretka porzeczkowa
  • 500ml musu z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wszystkie składniki podzielić na pół, bowiem galaretka przygotowywana będzie w dwóch oddzielnych porcjach.
Przygotowanie jednej porcji : do rondelka wlać połowę musu porzeczkowego. Wsypać 1,5 łyżeczki żelatyny i pozostawić na 10 minut aby napęczniała. Dodać 2 łyżki cukru, postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę porzeczkową wylać na pozostawiony w formie i nasączyny likierem blat. Nie można tego zrobić za wcześnie bo galaretka wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Wstawić do lodówki.

Masa czekoladowa
  • 200ml śmietanki 30%tł.
  • 150g serka mascarpone
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30ml zimnej wody

Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem mascarpone. Mieszając mikserem na wolnych obrotach wlać najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszanć wcześniej z 1 łyżką masy śmietanowo-czekoladowej. Przelać gotową masę na zastygniętą galaretkę porzeczkową. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem. Lekko go docisnąć i nasączyć pozostałym likierem.  Wstawić do lodówki.

Masa porzeczkowa
  • 250ml śmietanki 30%tł.
  • 250g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki musu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem greckim, musem porzeczkowym i cukrem pudrem. Jedną łyżkę tej masy  dodać do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać dla wyrównania temperatury. Wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na wyjęte z lodówki ciasto. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

Dodatkowo
  • 100ml likieru Cassis (z czarnej porzeczki)

Przygotować drugą porcję galaretki porzeczkowej z pozostałych składników. Gdy zacznie tężeć
wylać ją na zastygniętą masę porzeczkową. Wstawić do lodówki na całą noc aby ciasto dobrze zastygło.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. uwielbiam takie ciasta, które można tak równo i ładnie pokroić :) postaram się by w tym roku było ich więcej na blogu :)

      Usuń
  2. Zapewne tak jak wygląda tak i smakuje! Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłośnikom czekolady i czarnej porzeczki na pewno posmakuje :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda.
    Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. z kawusią smakuje jeszcze lepiej :)

      Usuń
  6. O mamo! Jaki musiał być smak!!! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale wygląda, aż szkoda jesc

    OdpowiedzUsuń
  8. ladny wygląd,przepis mało dokładny np.nie podany wymiar blaszki-szkoda

    OdpowiedzUsuń
  9. wymiar blaszki jest podany, a jeśli coś jest niejasne proszę pytać :) chętnie odpowiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezbyt słodkie, mocno czekoladowe, owocowe... Musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :) znikło błyskawicznie i była nawet powtórka :)

      Usuń
  11. Wygląda naprawdę obłędnie, mimo późnej pory nabrałam niepowstrzymanej ochoty na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  12. A rany! Ależ to ciasto perfekcyjnie wygląda. I przy takich składnikach musi też perfekcyjnie smakować. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie, na pewno Ci posmakuje :)

      Usuń