Ciasteczka gryczane z żurawiną i białą czekoladą (bezglutenowe)






Dziś przepis na  ciasteczka dla tych , co muszą ze swej diety wyeliminować gluten i jajka. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki i płatków gryczanych, a jajka  zastąpiłam bardzo dojrzałymi bananami. Jak wiadomo gryka, zaliczana do roślin zbożowych, naturalnie nie zawiera glutenu. Nie oznacza to jednak, że każda mąka czy płatki gryczane dostępne w sklepie są produktem bezglutenowym. Jeśli w zakładzie produkcyjnym używa się również innych zbóż to istnieje możliwość wystąpienia w nich śladowych ilości glutenu. Dlatego osoby z celiakią muszą szukać produktów ze specjalnym oznaczeniem.
Płatki gryczane są twardsze od owsianych dlatego przed użyciem zmieliłam je w młynku ale nie tak zupełnie na mąkę tylko tak, żeby miały wielkość ziarenka cukru kryształu. Dzięki temu podczas jedzenia przyjemnie chrupią. Dodałam do nich także suszoną żurawinę i białą czekoladę.


Ciasteczka gryczane z  żurawiną i białą czekoladą

Składniki na ok. 45szt.
  • 175g masła
  • 300g mąki gryczanej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 200g zmielonych płatków gryczanych błyskawicznych
  • 100g cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g płatków z białej czekolady do zapiekania

Suszoną żurawinę  drobno pokroić. Zmielić w młynku  płatki gryczane. Utrzeć miękkie masło z cukrem i rozgniecionymi bananami. Nie przerywając ucierania dodawać po kolei: zmielone płatki gryczane, mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, pokrojoną żurawinę i na końcu płatki białej czekolady. Ucierać wszystko na wolnych obrotach do połączenia składników. Z gotowej masy formować  kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 25 minut. Upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika od razu przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. czy gryczane płatki można zastąpić jaglanymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jaglanymi płatkami się nie spotkałam, więc trudno mi powiedzieć :) na pewno można zastąpić płatkami owsianymi, jęczmiennymi lub żytnimi ale wtedyto nie będą już ciasteczka bezglutenowe :)

      Usuń
  2. Jestem fanką takich słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow w poszukiwaniu smakow i zdrowych przekasek.. serdecznosci .. Helena..

    OdpowiedzUsuń