Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane





Ciasteczka owsiane nie są wcale takie młode jak by się mogło wydawać.  Po raz pierwszypojawiły się pod koniec 1800r i szybko stały się bardzo popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Trafiły również do mojej kuchni. Piekę je regularnie z różnymi dodatkami. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na nie. Ale nie ma tego najważniejszego jak twierdzą moi synowie. Jaki to przepis ? Chodzi oczywiście o przepis na czekoladowe ciasteczka owsiane. Zawsze gdy wracają do domu i czują zapach   pieczonego ciasta mają cichą nadzieję, że może tym razem im je upiekłam. I z tą nadzieją w sercu wpadają rozpromienieni do kuchni, wołając :                                           
- Mamo co pieczesz ?                                                                                                             
- Ciasteczka owsiane.                                                                                                            
- Z czekoladą ?                                                                                                                      
- Nie.                                                                                                                                    
- Dlaczego? Nie mogłaś upiec czekoladowych ?                                                                
W ich głosie wyraźnie słychać rozczarowanie.
Dzieci matki blogerki wbrew pozorom wcale  nie mają tak dobrze jak by się mogło wydawać. Jak już im coś posmakuje to by chciały, żeby im to piec na okrągło. A tu nic z tego. Blog rządzi się swoimi prawami i ciągle trzeba publikować nowe przepisy. 


Właściwie to sama nie wiem dlaczego ich do tej pory nie upiekłam. Może dlatego, że i tak robię dużo czekoladowych ciast, a ciasteczka owsiane zawsze kojarzą mi się z czymś zdrowym . Powinny więc z założenia być mało kaloryczne. Czekolada do takich produktów raczej się nie zalicza, chociaż ja z reguły kupuję zazwyczaj gorzką lub deserową. Chłopcy ją uwielbiają. Dzień bez czekolady uważają za stracony.
Kilka dni temu postanowiłam wreszcie  upiec ich wymarzone ciasteczka .Wyszły rewelacyjne. Intensywne w smaku, lekko gorzkie od kakao i pachnące czekoladą.


Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

Składniki na ok. 50szt.
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g mąki
  • 250g zmielonych płatków owsianych
  • 100g cukru trzcinowego
  • 40g kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 200g czekoladowych kropelek do zapiekania

Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym i pastą waniliową na puch. Wbić jajko i dalej ucierać do uzyskanie jednolitej  konsystencji. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać  do masy i ucierać do połączenia składników. Na końcu dodać kropelki czekoladowe i delikatnie wymieszać. Z gotowej masy formować  kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 20 minut. Upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne przełożyć do metalowej puszki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Lubię ciasteczka owsiane, ale czekoladowych jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiecz koniecznie, nie pożałujesz :) ja zdecydowanie za długo z tym zwlekałam :)

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają Twoje ciasteczka i pewnie pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję :) miały duże powodzenie :)

      Usuń
  3. Dziś będę robić. Nabrałam wielkiej ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porządna czekolada jest zdrowa. Stosunkowo :)
    Ciasteczka musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie owsiane ciasteczka! ^^
    Już czuję, jak muszą obłędnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń