Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady



Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady


        
Zastanawialiście się kiedyś nad wszystkimi wieczorami Waszego życia, 
których nie potraficie sobie przypomnieć? 
Tak prozaicznymi, że mózg nie zadał sobie trudu, by je zarejestrować. 
Setki, może tysiące wieczorów rozpoczęło się i zakończyło, 
nie pozostawiając żadnego śladu w pamięci. 
Czy to Was nie przeraża? 
A co, jeśli Wasz umysł zapamiętuje te niewłaściwe wieczory?
(Matthew Quick – Wybacz mi, Leonardzie)

Wczorajszy  wieczór w towarzystwie kieliszeczka Cointreau i kawałka tego pysznego sernika na pewno na długo zapadnie w mojej pamieci...


Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady


Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady

ILOŚĆ PORCJI: 10-12

Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady - składniki

Ciasto na spód
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 75g cukru
  • 75g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa
  • 500g serka śmietankowego
  • 50g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 75g czekoladowych kropelek do zapiekania

Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady - wykonanie

Przygotowanie ciasta na spód :
Wsypać do dzieży robota mąkę.  Dodać cukier, kakao, jajko, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Mieszać składniki do momentu aż ciasto zacznie tworzyć kulę.  Przełożyć je wówczas na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Pieczenie:
Z papieru do pieczenia wyciąć koło o  średnicy równej dnu tortownicy czyli 21cm . Rozwałkować na nim schłodzone ciasto. Ułożyć na dnie tortownicy i zapiąć obręcz. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. W drugim naczyniu utrzeć serek śmietankowy. Miksując na wolnych obrotach dodawać do niego jajka utarte z cukrem. Gdy składniki dokładnie się połączą wsypać posiekaną skórkę pomarańczową i czekoladowe kropelki do zapiekania. Całość wymieszać szpatułką. 

Pieczenie:
Gotową masę wylać na podpieczony spód. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 165°C. Wstawić ciasto i piec 40 minut. Wystudzić w formie.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

12 komentarze:

  1. Już mam na niego ochotę :) Połączenie sera pomarańczy i czekolady jest doskonałe !

    OdpowiedzUsuń
  2. Połaczenie czekolady z aromatem pomarańczy jest świetne. Fajny pomysł nasernik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez wole serniki na zimno...
    Ale juz widze, ze i takim bym nie pogardzila...
    Az mi zapachnialo z ekranu!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie obmyślam wersję na zimno tego sernika :)

      Usuń
  4. Piękny sernik, lubię właśnie takie o zwartej konsystencji ;) Muszę trochę pokombinować z sernikami, bo zazwyczaj robię tylko z rodzynkami i jakoś ich nigdy nie urozmaicam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja jeszcze nigdy z rodzynkami nie piekłam :)

      Usuń
  5. Cudowny :) Robiłam już sernik pomarańczowy i był obłędny. Z kawałkami czekolady jest pewnie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańcze i ser udany duet. Do tego czekolada... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne, dawno nie robiłam sernika, a ten kusi :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ