Chleb z siemieniem lnianym



Wyjmuję z foremki świeżo upieczony chleb.
Ten, który stał się naszym chlebem powszednim.
Tym, o który codziennie modlimy się w ciszy naszego domu.
Usiłuję sobie przypomnieć kiedy dokładnie to się zaczęło.
Co było tą  przysłowiową iskierką, która na dobre rozpaliła ogień w chlebowym piecu.
Jak wyglądał ten  dzień, kiedy na dobre ruszyła moja domowa piekarnia.
Ile było przy tym złości, niepotrzebnej frustracji, ile nieudanych prób wyhodowania zakwasu,
a ile radości z każdego dobrze wypieczonego bochenka.
Spoglądam na Stacha, który smacznie zajada  pajdy świeżutkiego chleba
sowicie posmarowane masłem i jest mi żal, że ja już tak nie mogę...



ILOŚĆ BOCHENKÓW: 2

Chleb z siemieniem lnianym - składniki

  • 700g maki pszennej chlebowej typ 750
  • 350g mąki żytniej typ 720
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 520ml wody

Chleb z siemieniem lnianym - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Siemię lniane zalać 150ml wody i zostawić na całą noc do napęcznienia (12-16h).
Na drugi dzień umieścić w misie robota wszystkie składniki (łącznie z namoczonym siemieniem) i wyrabiać około 3 minut. W razie potrzeby należy skorygować ilość wody lub mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy i jej wilgotności. Ciasto powinno być plastyczne i utworzyć kulę. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 2-2,5h.
Dwie foremki o wymiarach 11x30cm wysmarowac masłem.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i  podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta rozciągnąć na blacie formując prostokąt. Następnie podzielić go w myślach  na trzy części i złożyć jak list tzn. najpierw część dolną na środkową lekko dociskając , a następnie przykryć górną częścią również dociskając. Zawinąć końce pod spód i przełożyć zawinięciem do dołu do wysmarowanych masłem foremek. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5h w zależności od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu.

Pieczenie:
Wyrośnięte chlebki posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 220°C i piec jeszcze 35 minut. Gdyby chlebki za bardzo się przypiekały można je nakryć kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone chlebki od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną do wystudzenia.

Chleb z siemieniem lnianym - podobne przepisy

Chleb pszenny z ziemniakami
Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
Chleb sezamowy
Chleb z pestkami dyni

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Wygląda na pyszotkę, skoro ma u Ciebie w domu tyle zwolenników, to nie dziwę się, że pieczesz po dwa naraz :)

    Co daje złożenie na trzy? Lepiej wyrasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dodatkowo się napowietrza i lepiej wyrasta :)

      Usuń
  2. skąd wziąć ten zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas należy sobie wyhodować z żytniej mąki pełnoziarnistej. Proces ten trwa około tygodnia ale nie zawsze się udaje. Najlepiej więc zdobyć go od kogoś kto ma.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ