Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami






W sprzedaży było kiedyś takie ciasto Dr Oetkera. Czy jest w dalszym ciągu nie wiem bo nie korzystam z tego typu produktów, więc sklepowe  półki z nimi raczej omijam szerokim łukiem. Z tego co pamiętam to było ciemne ciasto z masą śmietanową i brzoskwiniami. Postanowiłam zrobić w domu swoją wersję. Ponieważ była  sobota czyli pierwszy dzień wiosny przyszła mi do głowy myśl aby upiec je bez dodatku kakao,  w takiej bardziej wiosennej wersji.
Zamiast brzoskwiń użyłam mandarynek, a masę przygotowałam na bazie serka mascarpone żeby była bardziej stabilna. Ciasto nie jest trudne do zrobienia i ładnie się prezentuje. Polecam je na wielkanocny stół.
Pomysł uformowania go w taki otwarty stożek podpatrzyłam  tutaj.


Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami

Składniki na tortownicę o śr. 23cm
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do białości. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy żółtkowej. Wlać olej i ucierać jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w trzech porcjach do masy, za każdym razem mieszając delikatnie trzepaczką rózgową.  Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Ciasta nie wolno przesuszyć gdyż będzie się później łamać przy składaniu. Wystudzić w formie.
Zimne przekroić na dwa krążki. Spodni powinien być nieco grubszy.  Górny krążek pokroić na 12 trójkątów. Najpierw na cztery ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części.

Nasączenie:
  • 3/4 szklanki soku z mandarynek
  • 2 łyżki cukru

Wlać do rondelka sok z mandarynek. Dodać cukier.  Podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze na 5 minut.  Wystudzić.

Masa:
  • 2 puszki mandarynek
  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki 30%tł.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50ml soku z mandarynek

Odsączyć mandarynki na sicie. Sok zachować.
Żelatynę zalać sokiem mandarynkowym i zostawić do napęcznienia na 5 minut.  Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić aby przestygła.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem. Połączyć go z ubitą śmietaną. 10-15 cząstek mandarynek odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki (każdą na trzy części).

Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietanowej i  wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone mandarynki i jeszcze raz wymieszać łyżką.

Spodni krążek ciasta nasączyć  syropem mandarynkowym. Wyłożyć na niego tężejąca masę serowo-śmietanową zachowując 1cm margines dokoła i formując z niej kopiec.
Pozostałe trójkąty z ciasta nasączać delikatnie syropem i układać na kopcu podstawą do dołu. Lekko docisnąć aby nadać ciastu ładny kształt. Wierzchołków nie dociskać do masy tylko zostawić lekko rozchylone. Na samej górze pomiędzy wierzchołkami trójkątów ułożyć cząstki mandarynek.
Wstawić ciasto do lodówki na noc aby masa dobrze stężała. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

25 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. staram się, bo ponoć je się oczami :)

      Usuń
  2. Rewelacja, piękno i prostota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie, proste jest piękne :)

      Usuń
  3. wygląda nieziemsko-te kolory:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałam należycie wiosnę przywitać :)

      Usuń
  5. Fantastyczne ciacho! Na początek wiosny idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień był słoneczny to zrobiłam ciasto w słonecznych kolorach :)

      Usuń
  6. Podziwiam! Świetny pomysł i ciasto na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda powalająco! aż szkoda by mi było jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moi domownicy nie mieli takich dylematów :) ciasto zniknęło błyskawicznie :)

      Usuń
  8. Tak, pamiętam te paczki :)
    Tobie wyszło cudownie :) Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. dla miłośników mandarynek i mascarpone idealne :)

      Usuń
  10. Bardzo fajny pomysł na uformowanie ciacha, podglądam i nie omieszkam ponaśladować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz widzę torcik o takim kształcie, fantastyczny :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł nie jest mój, ale też mnie zachwycił :)

      Usuń