Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami



Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami




       
"Mówi się, że człowiek docenia ogród dopiero w pewnym wieku 
i myślę, że jest w tym trochę prawdy. 
Ma to chyba związek z wielkim cyklem życia. 
Niepowstrzymany optymizm młodych roślin po ponurej zimie ma w sobie coś z cudu, 
można z radością przyglądać się dokonującej się co roku przemianie 
i temu, jak natura ukazuje różne części ogrodu z ich najlepszej strony..."
Jojo Moyes


Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami

ILOŚĆ PORCJI : 14

Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami- przepis

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nasączenie:
  • 3/4 szklanki soku z mandarynek
  • 2 łyżki cukru

Masa:
  • 2 puszki mandarynek
  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki 30%tł.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50ml soku z mandarynek

Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami- składniki

Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do białości. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy żółtkowej. Wlać olej i ucierać jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w trzech porcjach do masy, za każdym razem mieszając delikatnie trzepaczką rózgową.

Pieczenie:
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Ciasta nie wolno przesuszyć gdyż będzie się później łamać przy składaniu. Wystudzić w formie.

Przygotowanie syropu do nasączenia:
Wlać do rondelka sok z mandarynek. Dodać cukier.  Podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze na 5 minut.  Wystudzić.

Przygotowanie masy do przełożenia:
Odsączyć mandarynki na sicie. Sok zachować.
Żelatynę zalać sokiem mandarynkowym i zostawić do napęcznienia na 5 minut.  Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić aby przestygła.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem. Połączyć go z ubitą śmietaną. 10-15 cząstek mandarynek odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić na kawałki (każdą na trzy części).

Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietanowej i  wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone mandarynki i jeszcze raz wymieszać łyżką.

Montaż:

Biszkopt przekroić na dwa krążki. Spodni powinien być nieco grubszy.  Górny krążek pokroić na 12 trójkątów. Najpierw na cztery ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części.
Spodni krążek ciasta nasączyć  syropem mandarynkowym. Wyłożyć na niego tężejąca masę serowo-śmietanową zachowując 1cm margines dokoła i formując z niej kopiec.
Pozostałe trójkąty z ciasta nasączać delikatnie syropem i układać na kopcu podstawą do dołu. Lekko docisnąć aby nadać ciastu ładny kształt. Wierzchołków nie dociskać do masy tylko zostawić lekko rozchylone. Na samej górze pomiędzy wierzchołkami trójkątów ułożyć cząstki mandarynek.
Wstawić ciasto do lodówki na noc aby masa dobrze stężała. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Ciasto Kilimandżaro z mandarynkami - podobne przepisy

> Kilimandżaro Siostry Anastazji
> Owocowe ciasto z kruszonką
> Ciasto czekoladowo-miętowe

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

25 komentarze:

  1. Rewelacja, piękno i prostota

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda nieziemsko-te kolory:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne ciacho! Na początek wiosny idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień był słoneczny to zrobiłam ciasto w słonecznych kolorach :)

      Usuń
  5. Podziwiam! Świetny pomysł i ciasto na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda powalająco! aż szkoda by mi było jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moi domownicy nie mieli takich dylematów :) ciasto zniknęło błyskawicznie :)

      Usuń
  7. Tak, pamiętam te paczki :)
    Tobie wyszło cudownie :) Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. dla miłośników mandarynek i mascarpone idealne :)

      Usuń
  9. Bardzo fajny pomysł na uformowanie ciacha, podglądam i nie omieszkam ponaśladować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz widzę torcik o takim kształcie, fantastyczny :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł nie jest mój, ale też mnie zachwycił :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ