Kruche ciasteczka pisanki





Tak bardzo spodobało mi się dekorowanie bożonarodzeniowych pierniczków, że postanowiłam pobawić się w dekorowanie także przed tymi świętami. Nie upiekłam jednak pierniczków tylko kruche ciasteczka w formie pisanek. Udekorowałam je lukrem przygotowanym na bazie proszku bezowego. Takie kolorowe ciasteczka pisanki będą się pięknie prezentowały nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w koszyczku ze święconką. Można je wykonać znacznie wcześniej i przechować w metalowej puszce.


Kruche ciasteczka pisanki
Składniki:
Ciasto:
  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Miękkie masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puch. Dodać roztrzepane jajko i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto na blat i zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3-4mm. Dużą foremką w kształcie jajka wyciąć ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ciasteczka powinny mieć jasnozłoty kolor. Upieczone przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Lukier:
  • 15g pasteryzowanego białka w proszku
  • 200g cukru pudru
  • 35ml wody
  • naturalne barwniki spożywcze

Wymieszać białka w proszku z cukrem pudrem. Wlać wodę i miksować na średnich obrotach około 10 minut, aż masa stanie się tak sztywna jak dobrze ubita piana z białek.
Gotowy lukier podzielić na trzy części. Do każdej dodać inny barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foliowych woreczków cukierniczych z okrągłymi końcówkami i udekorować ciasteczka. Do wykonania konturów i dekoracji lukier powinien mieć taką gęstość by spadając z łyżki tworzył sopel. Lukier do wypełnienia powinien po spadnięciu z łyżki swobodnie się rozlewać. Do rozcieńczenia lukru należy użyć przegotowanej wody.
Do wykonania konturów i wzorów użyłam tylki Wilton #1, natomiast do wypełnień tylki Wilton #2.
Gdyby przez przypadek lukier za bardzo się rozcieńczył wystarczy dosypać cukru pudru.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają ;-) w koszyku nie może ich zabraknąć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne te ciasteczka!
    Dzisiaj jest ostatnia okazja do przesłania prac do mojego konkursu! :)
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie :) udało się wysłać zgłoszenie w ostatniej chwili :)

      Usuń
  3. Przepięknie je udekorowałaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, uwielbiam to dekorowanie :)

      Usuń