Lukrowany mazurek korzenny ze śliwkami





Zanim dopadła mnie choroba zdążyłam przygotować jeszcze jeden świąteczny przepis. Pomysłów było tyle, że nie mogłam się zdecydować co upiec. Niestety zamiast krzątać się w kuchni, zalegam w łóżku popijając gorącą herbatę z miodem i cytryną. Problem po części sam się rozwiązał.  Będą tylko ciasteczka i  mazurek.  Jeśli chodzi o mazurek to w tym roku postawiłam na korzenne klimaty. Pewnie bardziej pasują one do zimowych świąt, ale jak się wyjrzy przez okno to można mieć poważne wątpliwości co do tego jakie to święta się zbliżają. Jak widać pogoda wyszła mi naprzeciw, bo tu i ówdzie sypnęło śniegiem.
Wracając do mazurka. Dlaczego zdecydowałam się własnie na taki. Odpowiedź jest bardzo prosta. Z wygody. Blaty do niego upiekłam już ponad tydzień temu. W wolnych chwilach zrobiłam dekorację na wierzchnim blacie. Wczoraj przygotowałam masę i przełożyłam go. Zajęło mi to dosłownie pół godzinki. Dzięki temu pomimo mojej niedyspozycji tradycji stanie się zadość i mazurek pojawi się na stole. Jeszcze go nie próbowałam więc nie mogę opisać jego smaku. Sądzę jednak, że będzie przepyszny. Wystarczy spojrzeć na listę składników.

Wszystkim, którzy tu do mnie czasem zaglądają życzę  Wesołych Świąt.  Niech radosne Alleluja będzie dla Was symbolem bezgranicznej miłości Boga do człowieka i niezłomnej wiary, a wasze serca niech wypełnia radość i szczęście. Smacznego rodzinnego biesiadowania.


Lukrowany mazurek korzenny ze śliwkami

Ciasto (wg przepisu mojeciasto.pl)
  • 100g miękkiego masła
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 100g miodu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć je na stolnicę i przez chwilę zagniatać. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy, na grubość 3-4 mm.  Wyciąć dwa blaty w formie jajka wg przygotowanego wcześniej szablonu zrobionego z kartonu.  Moje jajko miało wymiar kartki papieru formatu A4 czyli 290mm wysokości i 210mm szerokości. Blaty ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piec 8-10 minut w temp. 180°C. Upieczone od razu przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Przełożenie
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowej produkcji)
  • 10 suszonych śliwek
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g czekolady deserowej
  • kilka kropli aromatu rumowego Delecta

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Posiekać drobno orzechy, a śliwki pokroić w paseczki.
Wymieszać powidła śliwkowe z roztopioną czekoladą, orzechami, śliwkami i aromatem rumowym.
Spodni blat posmarować powidłami śliwkowymi z czekoladą i orzechami. Przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa zastygła.

Dekoracja
  • 1 białko
  • 250g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • naturalne barwniki spożywcze (mus jagodowy, kurkuma)

Białko  przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru polecam dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier.
Gotowy lukier podzieliłam na porcje. Każdą zabarwić na inny kolor. Przełożyć do jednorazowych woreczków cukierniczych i udekorować mazurek.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Śliczny, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny, malowany jak z cukierni :) Również życzę zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny ten Twój mazurek! :)
    Oczu nie można oderwać od niego! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki prześliczny! Musiał się świetnie prezentować na świątecznym stole :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom to nie jest takie trudne zwłaszcza jak sie ma trochę takich zdolności manualnych :)

      Usuń