Tort makowy z brzoskwiniami


   
       W ubiegłym roku wygrałam w jednym z konkursów  książkę  „Słodki świat Kasi”. Jest w niej oprócz paru „klasyków” sporo innych ciekawych przepisów. Czas najwyższy je wypróbować. Na początek wybrałam tort makowy z brzoskwiniami. Nie upiekłam go ściśle wg zamieszczonej receptury ale trochę w nim pozmieniałam. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru. Masę śmietanową wzbogaciłam dodatkiem serka mascrpone. Zamiast maku w ziarenkach użyłam mielonego. Zrezygnowałam też z dodatku rodzynek. Jakoś za nimi nie przepadam.
Nie wiem jak smakuje oryginał, ale nam moja wersja bardzo smakowała. Tort wyszedł lekki i niezbyt słodki. Dokładnie taki jak lubimy.



ILOŚĆ PORCJI :  16-18                                                                  INSPIRACJA - "Słodki świat Kasi"

Tort makowy z brzoskwiniami - składniki

Biszkopt
  • 5 jajek
  • 135g cukru
  • 50g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 150g suchego mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie
  • 3/4 szklanki syropu brzoskwiniowego 
  • 50ml rumu

Masa
  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki  min 30%tł.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3i1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki syropu brzoskwiniowego
  • 7 połówek brzoskwiń z syropu

Dekoracja
  • 250ml śmietany kremówki min 30%tł.
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki suchego mielonego maku
  • 1 połówka brzoskwini
  • ażurki czekoladowe

Tort makowy z brzoskwiniami - wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Roztopić masło i wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem
na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać przestudzone masło i ponownie wymieszać.

Pieczenie:
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 30 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie syropu do nasaczenia:
Syrop brzoskwiniowy wymieszać z rumem. 

Przygotowanie masy do przełożenia:
Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać syrop z brzoskwiń i podgrzać do rozpuszczenia. Przestudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Schłodzoną żelatynę najpierw wymieszać z jedną łyżką masy śmietanowej dla wyrównania temperatury, a następnie dodać do pozostałej masy. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone brzoskwinie i ponownie wymieszać.

Montaż:
Biszkopt przekroić w poziomie  na trzy części. Umieścić na dnie tortownicy jeden krążek biszkoptowy i zapiąć obręcz. Nasączyć syropem brzoskwiniowym z rumem. Rozsmarować połowę masy i przykryć drugim krążkiem. Czynność powtórzyć. Wierzchni biszkopt nasączyć resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na godzinę.

Dekoracja:
Gdy masa stężeje delikatnie oddzielić ostrym nożem ciasto od boków tortownicy i zdjąć obręcz.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać zmielonym makiem. Udekorować połówką brzoskwini i czekoladowymi ażurkami.

Tort makowy z brzoskwiniami - podobne przepisy

> Sernik brzoskwiniowy na zimno
> Deser brzoskwiniowy
> Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami
> Schab w brzoskwiniach

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

15 komentarze:

  1. wygląda idealnie, nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. już tylko tak można, zniknął w mgnieniu oka. Co prawda nie był duży :)

      Usuń
  3. Piękny!!!! Wspaniały!!!! Idealny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż się zarumieniłam od tylu pochwał :) dziękuję :)

      Usuń
  4. piękny tort i fajne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i takie równe warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, a co się tyczy warstw to mam trochę bzika na tym punkcie :) równe warstwy to zawsze mój priorytet :)

      Usuń
  6. Pyszny i elegancki! Wspanialy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś chyba nie tak z przepisem.. Przy dużej formie mamy podane 70 łyżek cukru pudru i 250 łyżek śmietany kremówki... Na pewno się nie wkradł błąd?
    Inka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wkradł się i to nie jeden :) Bardzo przepraszam ale tak to jest jak się pisze posty w środku nocy przysypiając nad klawiaturą :) wszystko już poprawione :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ