Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym





Obiecałam  dziś inny przepis, ale postanowiłam wziąć udział w konkursie z marką Goplana. Do końca konkursu zostały już tylko 3 dni więc nie ma co zwlekać. Długo szukałam tych czekolad, aż w końcu udało mi się je kupić.  Oczywiście od razu zakupiłam większą ilość, w różnych smakach, więc pewnie jeszcze jakiś przepis z nimi się pojawi.

Na początek  wykorzystałam klasyczną gorzką i przygotowałam z niej pyszne czekoladowe babeczki z nadzieniem wiśniowym i kremem czekoladowym na bazie naturalnego serka śmietankowego, w którym to moi domownicy po prostu się zakochali. Upiekłam od razu podwójną porcję i przeznaczyłam na wspomniany we wczorajszym poście kiermasz. Trochę się obawiałam czy  krem mi nie popłynie na powietrzu, ale po pierwsze stoisko ustawione było w cieniu, a po drugie zniknęły bardzo szybko.


Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym

Składniki na 18 szt.

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Goplana
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Włożyć masło do dużego garnka. Dodać cukier, kakao i wodę. Postawić go na małym płomyku gazu i podgrzewać do zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać, żeby cukier na dnie się nie przypalił.
Zestawić na 10 minut do przestudzenia. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka dodać do przestudzonej masy i ubijać na wolnych obrotach około 10 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Połączyć przy pomocy miksera. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko szpatułką.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem, zostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły (patyczek powinien być suchy). Przełożyć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Nadzienie
  • 300g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Rozmrozić wiśnie. Odlać 1/3 szklanki soku i wymieszać go ze skrobią kukurydzianą. Wiśnie przełożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Wlać do gotujących się wiśni rozmieszaną z sokiem skrobię, cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Zostawić do wystudzenia.
Wydrążyć środki babeczek na głębokość około 1,5 cm. Wgłębienia wypełnić przestudzonymi wiśniami.

Krem czekoladowy
  • 200g masła
  • 300g naturalnego serka śmietankowego
  • 80g gorzkiej czekolady Goplana
  • 4 łyżki cukru pudru

Do przygotowania kremu najlepiej użyć serka śmietankowego o ścisłej strukturze bez serwatki. Zarówno serek jak i masło powinny mieć temperaturę pokojową.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać porcjami serek.  Na końcu wlać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli krem się zważy nie należy się tym przejmować. Po dodaniu letniej czekolady uzyska właściwą konsystencję. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki aby nieco stężał. Tak przygotowanym kremem udekorować babeczki.  Ozdobić perełkami cukrowymi.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz