Brownie z truskawkami






Kolejne ciasto z truskawkami, ale tym razem na bogato z dużą ilością czekolady bo zrobione na wyglądającym jak zakalec spodzie brownie. Na cieście znajduje się warstwa masy serowo-śmietanowej z dodatkiem białej czekolady. Górną warstwę stanowią truskawki  pokryte cieniutką warstwą galaretki. Przepyszne, ale bardzo sycące. Nie da się go za dużo zjeść. Jeden kawałek spokojnie wystarczy. Przepis tym razem na małą blaszkę.


Brownie z truskawkami

Składniki na prostokątną formę o wym. 14x28cm

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 225g cukru
  • 200g czekolady o zaw. kakao 60%
  • 150g mąki
  • 100ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Jajka ubić z cukrem na gęsty, puszysty kogel-mogel. Wlać przestudzoną czekoladę i olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przesiać mąkę do masy i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić w formie

Masa serwo-śmietanowa:
  • 200g serka śmietankowego o ścisłej strukturze
  • 200ml śmietany kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 75g białej czekolady

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Mocno schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć najpierw z serkiem a następnie z białą czekoladą. Przelać na wystudzone ciasto.

Dodatkowo:
  • 400g truskawek
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej w proszku
  • 50ml gorącej wody

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą. Usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki na godzinę.
Galaretkę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Lekko tężejącą posmarować truskawki. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Ciacho wygląda obłędnie!
    Po takich widokach z rana niedziela będzie cudowna ;)
    Pozdrawiam
    Sylwia
    http://ostra-na-slodko.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że moje ciacho pozytywnie Cię nastroiło :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda bosko :) Uwielbiam brownie, a ze świeżymi truskawkami to już w ogóle poezja :)

    OdpowiedzUsuń