Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią




Od dziś do końca sezonu truskawkowego to będzie moje ulubione śniadanie. Zrobiłam je dziś po raz pierwszy i zakochałam się w nim bez reszty. Nie dość, że jest najlepsze pod słońcem to jeszcze łączy w sobie wszystkie elementy idealnego śniadania. Ciemne pieczywo, ser i owoce. Czy można chcieć więcej? No może jeszcze filiżankę aromatycznej kawy z ekspresu.


Odbiegłam trochę od klasycznej wersji. Zrobiłam grzanki z żytniego  chleba na miodzie. Miałam tylko taki ze śliwkami ale to zadziałało akurat na korzyść. Posmarowałam je oliwą smakową z czosnkiem i cytryną i opiekłam na patelni grillowej. Na upały to lepszy pomysł niż włączanie piekarnika. Zrezygnowałam z czosnku, który jest tak istotny w wersji klasycznej. Tutaj nie pasował. Posypałam skropionymi octem balsamicznym truskawkami i pikantnym serem. Udekorowałam świeżą bazylią. Słodycz chleba i truskawek doskonale się komponuje z ostrym pikantnym serem. Odrobinę pikanterii dodaje jeszcze ocet balsamiczny. No  i ta oliwa z bazylią i cytryną. Poezja smaku.


Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią

Składniki dla 2 osób:
  • 4 kromki żytniego chleba na miodzie (u mnie ze śliwkami)
  • 100g sera Arla Apetina Red Peppers i Chilli
  • 10 średniej wielkości truskawek
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy smakowej z cytryną i bazylią

Truskawki opłukać i osuszyć delikatnie na papierowym ręczniku. Dwie  odłożyć do dekoracji, a z pozostałych usunąć szypułki i przekroić na cztery części. Skropić octem balsamicznym.

Rozgrzać patelnie grillową. Kromki chleba posmarować oliwą i opiec na patelni (można to zrobić również na zwykłej patelni).

Na opieczonych kromkach rozłożyć pokrojone truskawki i kostki sera. Udekorować listkami bazylii i połówkami truskawek.

Smacznego :)
Aronia


Przepis bierze udział w konkursie  "30 minut z Apetiną"

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Hihi, ale numer- właśnie skończyłam zdjęcia swojej truskawkowej bruschetty (z trochę innymi dodatkami)- na ten właśnie konkurs- a tu widzę podobną propozycję u Ciebie :))) Ale pomijając ten fakt, grzaneczka z truskawkami smakuje nieziemsko!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też tak wiele razy mam, że coś sobie obmyślę, a ktoś inny mnie ubiegnie :) ostatnio zgłosiłam na konkurs z Posti mrożoną czekoladę z miętą myśląc, że jestem taka odkrywcza. Jak ogłoszono wyniki okazało się, że ktoś na samym początku zgłosił taką propozycję a ja jej nie zauważyłam :) a bruschetta z truskawkami rzeczywiście obłędna :)))

      Usuń
  2. Ten chleb i truskawki to super połączenie!
    a jak do tego doda sie ser i bazylię to juz w ogóle wypas:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mi posmakowała, że pochłaniałam jedna za drugą :) nic dla męża nie zostało :)

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie podziewałam się, że wyjdzie takie dobre :)

      Usuń
  4. Dodatek truskawek ciekawy, całość prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń