Ciasteczka kwiatki na patyku






Choć na co dzień większość rodziców stara się ograniczać swoim dzieciom słodycze, to Dzień Dziecka rządzi się swoimi prawami.  W ten dzień robimy wyjątek. Mnie co prawda już to nie dotyczy. Moi synowie są już dorośli i nie są tak łasi na słodkości jak dawniej.  A ja tak lubię przygotowywać słodkie prezenty.

Nadarzyła się jednak inna okazja. Kiermasz na którym sprzedawano domowe wypieki by pozyskać fundusze na zakup namiotów na letni wyjazd skautów. Jednym z organizatorów był mój syn, więc nie mogło tam zabraknąć i moich wypieków. Oprócz ciast przygotowałam właśnie z myślą o dzieciach ciasteczka kwiatki na patyku i cake popsy.  Jeśli ktoś zastanawiał się dlaczego przez ostatnie dwa tygodnie nic się tu na blogu nie działo, to informuję, że cały ten czas poświęciłam na wsparcie tej inicjatywy.  Kiermasz odbył się wczoraj, a więc w przededniu tego radosnego dnia. Było mnóstwo pysznych ciast upieczonych przez rodziców, pogoda dopisała i kupujący też. Skauci już nie muszą się martwić gdzie będą spać podczas wakacyjnego obozu. 


Ciasteczka kwiatki na patyku

Składniki na ok. 30szt

Ciasto:
  • 100g miękkiego masła
  • 300g  mąki
  • 80g   cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć je na stolnicę i przez chwilę zagniatać. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy, na grubość 3-4 mm. Przy użyciu foremki w kształcie kwiatka wyciąć ciasteczka. Resztę ciasta rozwałkować na grubość 2mm  i okrągłą foremką o średnicy  4cm wyciąć tyle samo ciasteczek na środki. Każdy rodzaj ułożyć na oddzielnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w temp. 180°C. Kwiatki dłużej, środki trochę krócej. Upieczone ciasteczka od razu przekładać na kratę kuchenną do wystudzenia.

Lukier:
  • 27 g pasteryzowanego białka w proszku
  • 450 g cukru pudru
  • 90 ml wody

Wymieszać białka w proszku z cukrem pudrem. Wlać wodę i miksować na średnich obrotach około 10 minut, aż masa stanie się tak sztywna jak dobrze ubita piana z białek.

Dodatkowo

  • 30 patyczków do szaszłyków
  • naturalne barwniki spożywcze (np. kurkuma, mus jagodowy, sok z buraka lub szpinaku)
Odłamać ostre końce z patyczków.
Na każdym ciasteczku kwiatku przy pomocy wykałaczki zrobić rowek od zewnętrznej krawędzi do środka. Delikatnie wcisnąć w niego patyczek. Środek posmarować lukrem i przykleić okrągłe ciasteczko.  W ten sam sposób posklejać pozostałe ciasteczka. Zostawić aby lukier dobrze zastygł.

Pozostały lukier rozcieńczyć wodą do konsystencji gęstej śmietany i podzielić na trzy części. Każdą zabarwić na inny kolor. Przełożyć do jednorazowych cukierniczych woreczków foliowych z okrągłą końcówką o średnicy 1mm. Wyciskać porcję lukru na środek ciasteczka i wykałaczką rozprowadzać na całej jego powierzchni. Od razu na mokrym lukrze, innym kolorem niż wypełnienie, zrobić kropeczki. Odkładać do zastygnięcia. Każde ciastko udekorować osobno, gdyż polukrowanie od razu wszystkich środków ciasteczek spowoduje, że lukier na większości zacznie wysychać i nie będzie można uzyskać efektu „malowania”.
Gdy lukier na środkach dobrze zastygnie, w ten sam sposób innym kolorem pokryć płatki ciasteczkowych kwiatków. Ponownie zostawić do zastygnięcia. Na końcu wykonać obrys płatków i środka. Gotowe ciasteczka można zapakować w torebki foliowe i przewiązać wstążeczką.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: