Kisiel mleczny o smaku marakui



        Pewnie znacznie prościej i szybciej byłoby ugotować taki z torebki. Ale czy smaczniej i zdrowiej? Chyba jednak nie. Wiadomo domowe zawsze jest o niebo lepsze. A w tym przypadku również zdrowsze bo wsad owocowy dodajemy do ugotowanego kisielu, którego powtórnie już nie gotujemy. Próbowałam go robić z różnymi owocami, ale najpyszniejszy, jak dla mnie,  wychodzi z dodatkiem marakui.  Jej owoce zawierają duże ilości witamin, żelaza, wapnia, błonnika  i alkaloidów. Ma wiele zastosowań w medycynie. Pomaga między innymi w uśmierzaniu bólu, obniża ciśnienie, zmniejsza stres, działa uspokajająco, rozkurczowo i dezynfekująco.  Ma  kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o kwaśnym smaku i aromatycznym zapachu. Napoje z jej dodatkiem skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni.




ILOŚĆ PORCJI - 4

Kisiel mleczny o smaku marakui - składniki

  • 500ml mleka
  • 0,5 szklanki musu z marakui bez pestek
  • 2-3  łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • wiórki z białej czekolady do dekoracji

Kisiel mleczny o smaku marakui - wykonanie

Odlać pół szklanki mleka. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko wlać do rondelka. Dodać cukier i zagotować.
Do gotującego się mleka wlewać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, zawartość szklanki.
Ponownie zagotować. Zestawić z ognia, wlać mus z marakui i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Rozlać do pucharków.
Zimny posypać wiórkami z białej czekolady.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. W podobny sposób czyli "na odwrót" robię kisiel z kiwi. Jak tylko dostanę marakuję, chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kiwi nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ