Porzeczkowe lody jogurtowe




Kolejny pyszny domowy deser. Tym razem na upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to  jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie  dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można je nakładać. Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego.
Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów i surowych jajek, których wiele osób się obawia w przypadku domowych lodów.


Porzeczkowe lody jogurtowe

Składniki :
  • 500g  jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki o  poj. 350ml (u mnie domowej produkcji z tego przepisu)
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Do kielicha blendera przełożyć jogurt naturalny i dżem z czarnej porzeczki. Dodać ewentualnie 2 łyżki miodu w zależności od tego jak słodki będziecie mieć dżem i jakie lody lubicie, bardziej czy mniej słodkie. Wszystko dokładnie zmiksować. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją.

Lody można  przygotować także bez jej użycia. W takim przypadku należy przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać masę trzepaczką rózgową lub widelcem aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

4 komentarze: