Rolada stracciatella z wiśniami






Dawno nie było na blogu żadnej rolady. Spieszę zatem by nadrobić te zaległości. Kakaowe ciasto, śmietanowa masa stracciatella i wiśnie z domowej nalewki. Czyż to nie jest fantastyczne połączenie. Myślę, że nie muszę opisywać jak smakuje. Powiem tylko tyle - po obiedzie nie było już po niej ani śladu. Ciasto jest dość cienkie więc trzeba uważać przy zwijaniu, żeby się nam nie połamało. Najlepiej przygotować ją tego samego dnia w którym będzie serwowana. Ja zrobiłam dzień wcześniej i moje płatki czekoladowe trochę się rozpłynęły zabarwiając śmietanę. Ale może to wina płatków.


Rolada stracciatella z wiśniami

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno wsypując stopniowo cukier. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać na wolnych obrotach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Na końcu wlać mleko z olejem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.  Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Przenieść na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia. Ostrym nożykiem odciąć krawędzie ze wszystkich stron i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.
Biszkopt jest dość cienki i trzeba to robić bardzo ostrożnie by się nie połamał.

Masa stracciatella:
  • 500g śmietany kremowej o zaw. tł.min 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g płatków czekoladowych lub startej czekolady
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)

Ubić śmietanę* na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Ja wkładam ją przed ubiciem na 20 minut do zamrażarki, a naczynie w którym będę ja ubijać do lodówki. Do ubitej śmietany wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać szpatułką.

Delikatnie rozwinąć wystudzony biszkopt. Posmarować go równomiernie masą stracciatella. Wzdłuż krótszego boku ułożyć rządek odsączonych wiśni z nalewki i zwinąć tworząc roladę.

Dekoracja:
  • 100g ubitej śmietany kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • wiśnie z nalewki

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć do woreczka foliowego i wystudzić do temperatury pokojowej. Odciąć rożek i zrobić na roladzie kratkę. Wstawić na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. Następnie udekorować bitą śmietaną i wiśniami z nalewki. Do czasu podania trzymać w lodówce.

*) najlepiej od razu ubić całą śmietanę, również tę przeznaczoną do dekoracji.  100g przełożyć do worka cukierniczego i schować do lodówki.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

11 komentarze:

  1. A jakie wymiary ma Twoja blacha z piekarnika ? Chcę mieć jakieś odniesienie do mojej :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :). To i moja, choć dłuższy bok ma krótszy od tego z Twojej blachy, będzie się nadawać. Róźnica jest niewielka :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwyżej wyjdzie Ci trochę grubsze ciasto ale to nic nie szkodzi :)

      Usuń
  3. Ależ rewelacyjnie wygląda ta Twoja rolada! Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm , ale apetyczne :D
    Zgłoszenie przyjmuję i czekam na kolejne przepisy :)))

    OdpowiedzUsuń