Kakaowe ciasto, śmietanowa masa stracciatella i wiśnie z domowej nalewki. Czyż to nie jest fantastyczne połączenie. Myślę, że nie muszę opisywać jak smakuje. Powiem tylko tyle - po obiedzie nie było już po niej ani śladu. Ciasto jest dość cienkie więc trzeba uważać przy zwijaniu, żeby się nam nie połamało. Najlepiej przygotować ją tego samego dnia w którym będzie serwowana. Ja zrobiłam dzień wcześniej i moje płatki czekoladowe trochę się rozpłynęły zabarwiając śmietanę. Ale może to wina płatków.
ILOŚĆ PORCJI : 10-12
Rolada stracciatella z wiśniami - składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa stracciatella:
- 500g śmietany kremowej o zaw. tł.min 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50g płatków czekoladowych lub startej czekolady
- 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
Dekoracja:
- 100g ubitej śmietany kremowej o zaw. tł. min 30%
- 30g gorzkiej czekolady
- 0,5 łyżeczki oleju
- wiśnie z nalewki
Rolada stracciatella z wiśniami - wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno wsypując stopniowo cukier. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać na wolnych obrotach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Na końcu wlać mleko z olejem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Pieczenie:
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Przenieść na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia. Ostrym nożykiem odciąć krawędzie ze wszystkich stron i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.
Pieczenie:
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Przenieść na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia. Ostrym nożykiem odciąć krawędzie ze wszystkich stron i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.
Biszkopt jest dość cienki i trzeba to robić bardzo ostrożnie by się nie połamał.
Przygotowanie masy stracciatella:
Przygotowanie masy stracciatella:
Ubić śmietanę* na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Ja wkładam ją przed ubiciem na 20 minut do zamrażarki, a naczynie w którym będę ja ubijać do lodówki. Do ubitej śmietany wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dekoracja:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć do woreczka foliowego i wystudzić do temperatury pokojowej. Odciąć rożek i zrobić na roladzie kratkę. Wstawić na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. Następnie udekorować bitą śmietaną i wiśniami z nalewki. Do czasu podania trzymać w lodówce.
*) najlepiej od razu ubić całą śmietanę, również tę przeznaczoną do dekoracji. 100g przełożyć do worka cukierniczego i schować do lodówki.
Rolada stracciatella z wiśniami - podobne przepisy
> Rolada piernikowa
> Rolada jabłkowa z polewą karmelową
> Rolada orzechowa z serowym kremem czekoladowym
> Rolada malinowa na białkach
> Rolada biszkoptowa z truskawkami i pistacjami
> Kakaowa rolada poziomkowa
Smacznego :)
Aronia
A jakie wymiary ma Twoja blacha z piekarnika ? Chcę mieć jakieś odniesienie do mojej :).
OdpowiedzUsuńmoja ma 40 x 35cm :)
UsuńDziękuję :). To i moja, choć dłuższy bok ma krótszy od tego z Twojej blachy, będzie się nadawać. Róźnica jest niewielka :).
OdpowiedzUsuńnajwyżej wyjdzie Ci trochę grubsze ciasto ale to nic nie szkodzi :)
UsuńCudownie apetyczna !!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńboskie :)
OdpowiedzUsuńAleż rewelacyjnie wygląda ta Twoja rolada! Super przepis
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńMmmm , ale apetyczne :D
OdpowiedzUsuńZgłoszenie przyjmuję i czekam na kolejne przepisy :)))
dziękuję :)
Usuń