W tym miesiącu będzie znacznie mniej nowych przepisów na blogu. Znowu zmagamy się z malowaniem kolejnych pokoi i bieganiem za meblami. W tygodniu zupełnie nie mam czasu na wymyślanie nowych przepisów. Jeśli coś piekę to z reguły są to jagodzianki, które moja rodzina uwielbia. Co innego niedziela. Ona ma swoje szczególne prawa w naszym domu. Zawsze musi być coś nowego.
Ostatnio zasmakowałam w przekładanych babkach. To już trzecia taka na blogu. Jest już pomarańczowo-migdałowa i bananowo-kawowa. Z każdej z nich skradłam jeden smak i tak powstała babka migdałowo-kawowa. Tym razem przełożyłam ją kremem z dodatkiem masy kajmakowej o smaku tiramisu. Dodatkowo poszczególne blaty babki nasączyłam likierem migdałowym.
Podobnie jak pierwsza z nich ta również jest w wersji bezglutenowej. Babka jest wilgotna i aromatyczna. Pysznie smakuje i doskonale się kroi. Z powodzeniem może zastąpić tort na rodzinnych przyjęciach. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm. Będzie więc czym obdzielić gości.
Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa) - składniki
Ciasto:
- 6 jajek
- 110g cukru
- 85g mąki ziemniaczanej
- 50g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- szczypta soli
Krem kajmakowy:
- 500ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masy kajmakowej o smaku Tiramisu
- 200g masła
Dodatkowo:
- 50ml likieru migdałowego do nasączenia
- 2 łyżki zmielonej kawy do dekoracji
- 2 łyżki mąki ryżowej do wysypania formy
Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa) - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z połową cukru i szczyptą soli na puszysty krem. Dodać zmielone migdały, kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Pieczenie:
Pieczenie:
Tortownicę z kominkiem o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Odczekać 10 minut i wyjąć na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu kajmakowego:
Utarzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać naprzemiennie po łyżce zimny budyń i masę kajmakową. Gotowy krem podzielić na dwie części: jedną do przełożenia babki i drugą do jej obłożenia.
Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić w poziomie na trzy części. Wszystkie trzy części skropić likierem migdałowym. Ułożyć na paterze spodnią część babki. Posmarować połową masy przeznaczonej do przełożenia. Przykryć drugim (środkowym) ciastem i lekko docisnąć. Posmarować go resztą masy i przykryć górnym kawałkiem ciasta. Jego również lekko docisnąć. Pozostałą masą obłożyć wierzch i boki babki. Oprószyć zmieloną kawą. Wstawić do lodówki aby krem stężał.
Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa) - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) smakuje tez pysznie :)
UsuńCudo. :) Bardzo ładnie się prezentuję ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Taka nietypowa to, że jest inna - urzeka :-)
OdpowiedzUsuń