Jest tyle różnych owoców, że nie mogłam się zdecydować, z którymi upiec ciasto. W ogrodzie porzeczki i agrest czekają na zerwanie, na działce truskawki a w lesie jagody. Wszystkie pyszne i doskonale nadające się do wypieków. Wybrałam jednak czereśnie, głównie dlatego, że jeszcze nie ma na blogu żadnego przepisu z nimi. Postawiłam na klasykę i zrobiłam francuskie clafoutis.
Choć piecze się je w piekarniku to nie przypomina tradycyjnego wyrośniętego i puszystego ciasta. Wygląda i smakuje jak klasyczny zakalec. Ciężkie i wilgotne. Można je piec z różnymi owocami, ale najlepsze jest z czereśniami lub wiśniami. Mnie osobiście bardziej smakuje z wiśniami. Czereśnie jak dla mnie są trochę mdłe. W oryginale z owoców nie usuwa się pestek. Pod wpływem temperatury uwalnia się z nich migdałowy aromat i przenika całe ciasto. Trzeba jednak bardzo uważać przy jedzeniu na pestki. Ja dla bezpieczeństwa wolałam je usunąć.
ILOŚĆ PORCJI - 16
Clafautis z czereśniami - składniki
- 500g czereśni
- 3 jajka
- 100g cukru
- 150g mąki
- 200ml śmietanki 12%
- 3 łyżki likieru wiśniowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- masło do wysmarowania formy
- kasza manna do wysypania formy
Clafautis z czereśniami - wykonanie
Przygotowanie owoców:
Czereśnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, oderwać ogonki i usunąć pestki. Przełożyć do miski, posypać łyżką cukru i skropić likierem wiśniowym. Wymieszać i odstawić na 15 minut, a następnie odsaczyć na sicie.
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę do miski. Dodać pozostały cukier i wymieszać.
Ubić jajka mikserem i wlać do mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. Ciasto jest dość rzadkie.
Pieczenie:
Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Rozłożyć czereśnie i zalać ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Clafoutis z czereśniami - podobne przepisy
> Odwrócone ciasto z mirabelkami
> Ciasto jeżynowe z pianką
> Ciasto czekoladowe z żurawiną
> Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą
Smacznego :)
Aronia
Mam 4 kg czerwśnia także spróbuję :)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz takie zakalcowate ciasto będzie Ci smakować :) mnie nie zachwyca, ale mój mąż pochłania kawałek za kawałkiem :)
UsuńPyszna klasyka, fajnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
dziękuję :)
UsuńPięknie wygląda i super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale zawsze chciałam spróbować! Piękne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
musisz upiec :)
UsuńNigdy nie robiłam, jakoś troszkę się lękam ;)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda pięknie :)
ja też się obawiałam, ale tyle zachwytów w sieci się o nim naczytałam, że w końcu postanowiłam upiec :) ale nie zrobiło na mnie większego wrażenia :) należę do tych osób co za zakalcem nie przepadają :)
Usuńciasto które wygląda jak zakalec i tak ma być??!!! Hurra wreszcie coś dla mnie!! :)
OdpowiedzUsuń