Wiśniowe lody stracciatella





W tym roku ususzyłam blisko 10 kg wiśni. Przydadzą się do świątecznych wypieków, owsianki lub ulubionego twarożku. Jak to zrobiłam można przeczytać  tutaj.

Sok, który mi został po odcedzeniu drylowanych owoców wykorzystałam do przygotowania między innymi takich pysznych lodów. Nie omieszkałam dorzucić do nich także świeżo ususzonych owoców. Lody są znakomite. Intensywnie wiśniowe, lekko kwaskowate. A gorzka czekolada idealnie do nich pasuje. Trzeba ją tylko dość drobno posiekać.
Wiem, że sezon wiśniowy już za nami, ale mimo wszystko postanowiłam opublikować ten przepis. Będzie jak znalazł na drugi rok. A jak ktoś będzie chciał od razu wypróbować przepis może użyć mrożonych owoców. Będzie trochę inaczej ale równie pysznie.


Wiśniowe lody stracciatella

Składniki:
  • 300ml soku z wiśni (niesłodzonego)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100g suszonych wiśni

Odlać pół szklanki soku. Wsypać do niego skrobię kukurydzianą i wymieszać. Resztę soku przelać do rondelka. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu  do wrzenia. Cały czas mieszając wlać rozrobioną skrobię i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut. Zestawić z ognia do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Zmiksować serek mascarpone z jogurtem greckim i wystudzonym budyniem. Wstawić do lodówki na całą noc.
Zimną masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją. Pod koniec kręcenia dodać posiekaną czekoladę i suszone wiśnie. Gotowe lody przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki.
Lody można także przygotować bez użycia maszynki. W tym celu należy wystudzoną masę połączyć z czekoladą i wiśniami i od razu wstawić do zamrażarki. Co pół godziny trzeba ją wyjąć i dobrze wymieszać. Czynność należy powtórzyć kilka razy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia zmrożenia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Prześliczne zdjęcia! :)
    Te lody musiały być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) a lody nam bardzo posmakowały. Robię je na okrągło :)

      Usuń
  2. czy wiśnie można dodać surowe czy muszą być suszone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepsze będą suszone lub z konfitury. Surowe mają dużo wody i po zamrożeniu będą jak kawałki lodu.

      Usuń