Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą






Dopracowanie tego przepisu trochę trwało, ale warto było poświęcić mu ten czas bo wyszło bardzo dobre. W poprzedniej wersji użyłam do przygotowania masy budyniowej mleka i skrobi ziemniaczanej, a ciasto przygotowałam z dodatkiem całego jajka. To nie był dobry pomysł, bowiem warstwa ciasta pod śliwkami rozmiękła, a budyń się  trochę rozjechał po pokrojeniu. Po zamianie składników wszystko jest w porządku. Ciasto trzyma formę, dobrze się kroi i nie jest przesłodzone.





Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą
Składniki na blachę o wym. 22x27cm

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 80g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • około 400g śliwek

Do dzieży miksera wsypać mąkę, cukier i kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka. Wyrabiać mieszadłem dopóki ciasto nie utworzyło kuli. Odkroić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami, pokrywając nim równomiernie dno. Delikatnie docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 120g cukru
  • 750ml śmietanki 18%
  • 90g skrobi kukurydzianej

Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i podgrzaną do temperatury około 50°C śmietankę. Dokładnie wymieszać. Postawić garnek na gazie i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i przełożyć na podpieczony spód. Zetrzeć na nią pozostałe ciasto. Rozłożyć na nim połówki śliwek (wcześniej umytych i wypestkowanych) skórką do dołu. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

Beza:
  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Umieścić białka w misie miksera. Ubijać do otrzymania sztywnej piany. Wówczas cały czas ubijając dodawać powoli cukier, łyżka po łyżce. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C. Wycisnąć na wierzch ciasta bezowe kuleczki, jedna obok drugiej. Ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
Wystudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

17 komentarze:

  1. Wygląda przecudnie ! Muszę takie upiec ! Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. *chrup *chrup i porywa jeden kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zamiast śliwek dałam gruszki i jabłko... Właśnie stygnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Moje spostrzeżenia i rady (dla może początkujących kucharzy) są takie:
    - ciężko bez specjalnego termometru określić temperaturę śmietanki, ja po prostu podgrzałam ją do momentu aż była ciepła/gorąca, stwierdziłam że lepiej to niż ją zagotować;)
    - przy dodawaniu śmietanki do żółtek z cukrem robiłam to powoli, po jednej łyżce, szybko mieszając - bardzo ważne, inaczej żółtko może zacząć się ścinać
    - zamiast 90g skrobi kukurydzianej użyłam ok 115 skrobi ziemniaczanej (czyli zwykłej mąki)
    - masa wyszła odrobinę mączna (baaardzo gęsty budyń, zależy co kto lubi), więc dla ożywienia smaku dodałam parę kropel aromatu migdałowego, waniliowy byłby lepszy;)
    - przy dodawaniu skrobi również najlepiej robić to powoli, dodając parę łyżek mikstury żółtka+cukier+śmietanka do skrobi i mocno to rozcierając, żeby nie porobiły się grudki w masie budyniowej
    - białka zaczęłam ubijać parę minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika - wydaje mi się, że robiąc ją przed pieczeniem może zdążyć opaść.
    Dam znać jak wyszło;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście w poprzednim komentarzu miałam na myśli "czyli zwykłej mąki" ZIEMNIACZANEJ.
    Już gotowe, wyszło przepysznie, polecam jednak dać mniej skrobii niż ja. Myślę, że te 90g z przepisu w zupełności wystarczy, a masa nie będzie się rozjeżdżać bo jest na śmietance:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że ciasto się jednak udało i smakowało. Dziękuję za uwagi i sugestie. Z całą pewnością przydadzą się komuś. Jest to też pewna wskazówka dla mnie jak opisywać sposób przygotowania by był bardziej czytelny.

      Co do przygotowania masy budyniowej to można ją przygotować jak klasyczny budyń czyli utrzeć żółtka z częścią cukru i skrobią kukurydzianą, a następnie wlać na gotującą się śmietankę. Można też wymieszać wszystkie składniki w rondlu i cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania.

      Usuń