Placek śliwkowy z migdałami






Łatwe, szybkie ciasto na śmietance ze śliwkami i migdałowym wykończeniem. Trochę podobne do publikowanego wcześniej ciasta kokosowo-truskawkowego. Oba mają migdałowe wykończenie. W tym przypadku płatki są otoczone słodką warstwą cukru z miodem. Dzięki temu lepiej się trzymają ciasta i nie spadają. Zaraz po upieczeniu są chrupiące. Później nieco miękną. Dobrze też aby śliwki nie były zbyt dojrzałe. Ja osobiście wolę takie bardziej kwaskowate.





Placek śliwkowy z migdałami
(Źródło przepisu z niewielką modyfikacją)

Składniki na prostokątną blachę o wym. 20x30cm

Ciasto:
  • 250ml śmietany kremowej 30%tł.
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 225g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 550g śliwek

Umyć śliwki, przekroić na pół i usunąć pestki.
Śmietankę lekko ubić. W momencie gdy widełki miksera zaczną tworzyć widoczne kręgi, wsypywać porcjami cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze kilka minut. Następnie, cały czas ubijając, wbijać kolejno po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć na niej połówki śliwek przeciętą stroną do góry. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C na najniższej szynie.

Polewa migdałowa:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 100g płatków migdałowych

Zagotować  w rondelku masło z mlekiem, miodem i cukrem. Wsypać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozłożyć na wierzchu płatki migdałowe i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Wystudzić w formie. Zimne  pokroić na kwadraty.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda przepysznie! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudnie wygląda to ciasto! *.*
    Śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, miło czytać takie pochwały :)

      Usuń