Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką







       
      Sezon śliwkowy u mnie trwa nadal, a w głowie rodzą się coraz to nowe pomysły. Nie wiem tylko czy uda mi się wszystkie zrealizować. Było już wyśmienite ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą oraz  placek śliwkowy z migdałami. Teraz czas na sernik.



Policzyłam i okazało się, że na blogu jest już około 40 przepisów na serniki. Przeważają te w wersji na zimno. Żeby zatem wyrównać tę dysproporcję tym razem będzie to przepis na sernik pieczony.
Masę serową przygotowałam na bazie serka śmietankowego z wiaderka i serka ricotta, który strukturą przypominał raczej twarożek.  Dodałam też do niej wiórki kokosowe. W efekcie sernik przypomina nieco ten krakowski, z tym, że zamiast kratki na wierzchu ma śliwki i kruszonkę. Ja zużyłam około 300g śliwek układając połówki jedną warstwą. Można jednak dać ich trochę więcej i układać na zakładkę. Sernik tylko na tym zyska. 


Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką 

Składniki na tortownicę o śr. 21cm

Ciasto:
  • 225g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia (nieco większym niż średnica tortownicy) i zapiąć obręcz. Wylepić przygotowanym ciastem dno i boki tortownicy na wysokość około 5cm.  Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Formę wstawić do lodówki na pół godziny.

Masa serowa:
  • 300g serka śmietankowego z wiaderka
  • 250g serka ricotta
  • 120g cukru pudru
  • 70g drobnych wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 jajka
  • 300g śliwek

Umyć śliwki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół i usunąć pestkę.
Utrzeć oba rodzaje sera z cukrem i jajkami. Wsypać budyń i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Na schłodzone ciasto wylać masę serową. Ułożyć na niej połówki śliwek, lekko je wciskając w nią. 

Kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 60g miękkiego masła
  • 1 łyżka drobnych wiórków kokosowych

Wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę. Posypać nią wierzch sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 45 minut aż kruszonka uzyskała ładny złoty kolor. Upieczony sernik wystudzić w formie.
Zimny sernik można wstawić do lodówki aby stężał, wówczas będzie się lepiej kroił. Ja tego nie robiłam. Przed podaniem można też posypać cukrem pudrem.

Dla miłośników ciast ze śliwkami mam na blogu jeszcze następujące  przepisy:
Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami
Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami
Placek śliwkowy z migdałami
Kruche ciasto ze sliwkami, masą budyniową i bezą
Lukrowany mazurek korzenny ze śliwkami
Świąteczny piernik z suszonymi sliwkami
Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze sliwkami
Tarta kokosowa ze śliwkami
Wyśmienita tarta śliwkowa

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

14 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, wspaniały jesienny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sernik. To moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje też:) lubię połączenie śliwek i kokosa :)

      Usuń
  3. uwielbiam takie wspaniałe wypieki - wygląda rewelacyjnie i wiem, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię serniki, ale przyznam, że ze śliwkami jeszcze nie jadłam. Bardzo podoba mi się ten pomysł i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  5. W wersji kokosowej do śliwek jeszcze nie piekłam. Brzmi i wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki i kokos to u mnie częste połączenie :) mój syn je uwielbia :)

      Usuń