Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką






Sezon śliwkowy u mnie trwa nadal, a w głowie rodzą się coraz to nowe pomysły. Nie wiem tylko czy uda mi się wszystkie zrealizować. Było już wyśmienite ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą oraz  placek śliwkowy z migdałami. Teraz czas na sernik.


Policzyłam i okazało się, że na blogu jest już około 40 przepisów na serniki. Przeważają te w wersji na zimno. Żeby zatem wyrównać tę dysproporcję tym razem będzie to przepis na sernik pieczony.
Masę serową przygotowałam na bazie serka śmietankowego z wiaderka i serka ricotta, który strukturą przypominał raczej twarożek.  Dodałam też do niej wiórki kokosowe. W efekcie sernik przypomina nieco ten krakowski, z tym, że zamiast kratki na wierzchu ma śliwki i kruszonkę. Ja zużyłam około 300g śliwek układając połówki jedną warstwą. Można jednak dać ich trochę więcej i układać na zakładkę. Sernik tylko na tym zyska. 


Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką 

Składniki na tortownicę o śr. 21cm

Ciasto:
  • 225g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia (nieco większym niż średnica tortownicy) i zapiąć obręcz. Wylepić przygotowanym ciastem dno i boki tortownicy na wysokość około 5cm.  Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Formę wstawić do lodówki na pół godziny.

Masa serowa:
  • 300g serka śmietankowego z wiaderka
  • 250g serka ricotta
  • 120g cukru pudru
  • 70g drobnych wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 jajka
  • 300g śliwek

Umyć śliwki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół i usunąć pestkę.
Utrzeć oba rodzaje sera z cukrem i jajkami. Wsypać budyń i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Na schłodzone ciasto wylać masę serową. Ułożyć na niej połówki śliwek, lekko je wciskając w nią. 

Kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 60g miękkiego masła
  • 1 łyżka drobnych wiórków kokosowych

Wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę. Posypać nią wierzch sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 45 minut aż kruszonka uzyskała ładny złoty kolor. Upieczony sernik wystudzić w formie.
Zimny sernik można wstawić do lodówki aby stężał, wówczas będzie się lepiej kroił. Ja tego nie robiłam. Przed podaniem można też posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

14 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, wspaniały jesienny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sernik. To moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje też:) lubię połączenie śliwek i kokosa :)

      Usuń
  3. uwielbiam takie wspaniałe wypieki - wygląda rewelacyjnie i wiem, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię serniki, ale przyznam, że ze śliwkami jeszcze nie jadłam. Bardzo podoba mi się ten pomysł i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  5. W wersji kokosowej do śliwek jeszcze nie piekłam. Brzmi i wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki i kokos to u mnie częste połączenie :) mój syn je uwielbia :)

      Usuń