Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami






Odkąd stałam się posiadaczką wyciskarki do soków prawie codziennie pijemy świeże soki. Ich głównym składnikiem są jabłka, które o tej porze roku na naszym  lokalnym bazarku można dostać w niskiej cenie.
Produktem ubocznym wyciskania są wytłoczyny. Ja ich nie wyrzucam lecz staram się zagospodarować w rozsądny sposób. Jednym z nich jest dodawanie wytłoczyn do ciasteczek owsianych. I dzisiaj właśnie będzie przepis na takie ciasteczka. Dodatkowo w wersji bezglutenowej z dodatkiem orzeszków arachidowych. Przepis na wersję tradycyjną (z mąką pszenną) jest dostępny pod tym  linkiem.



Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami 

Składniki na ok. 30szt.
  • 250g  zmielonych płatków owsianych bezglutenowych 
  • 200g masła
  • 75g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 175g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki jaglanej
  • 50g zmielonych orzeszków arachidowych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szklanka wytłoczyn z jabłek (produkt uboczny z wyciskarki do soków)

Utrzeć miękkie masło z cukrem na puch. Dodać jajko i ucierać chwilę do połączenia składników.
Wymieszać oba rodzaje mąki z płatkami owsianymi, siemieniem  i zmielonymi orzeszkami. Wsypywać porcjami do ucieranej masy. Na końcu dodać wytłoczyny z jabłek. Ucierać jeszcze przez chwilę. Nabierać porcje ciasta i toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze lekko spłaszczając. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Zimne przełożyć do szczelnego pojemnika.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. orzechy arachidowe też mają gluten...

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy arachidowe owszem mogą uczulać ale glutenu nie zawierają...

    OdpowiedzUsuń