Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym


           
     Wytłoczyny, które mi zostały po zrobieniu soków jabłkowych na zimę wykorzystałam między innymi do upieczenia ciasteczek owsianych. Jabłek wcześniej nie obierałam, więc wytłoczyny zawierały kawałki skórek. Nie stanowiło to jednak żadnego problemu. Dodałam jeszcze dwie łyżki masła orzechowego, które uwielbiam. Ciasteczka wyszły pyszne. Starszy syn zabrał je na zbiórkę dla młodych skautów. Podobno zniknęły błyskawicznie, chłopcy chwalili, a niektórzy poprosili nawet o przepis. Wersja bezglutenowa tych ciasteczek dostępna jest tutaj.



ILOŚĆ SZTUK - 30

Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - składniki

  • 250g zmielonych płatków owsianych
  • 200g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g brązowego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wytłoczyn z jabłek (produkt uboczny z wyciskarki do soków)
  • 2 łyżki masła orzechowego

Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Utrzeć miękkie masło z cukrem na puch. Dodać jajko, mieszać do połączenia składników.
Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi. Wsypywać porcjami do ucieranej masy. Na końcu dodać wytłoczyny z jabłek i masło orzechowe. Ucierać jeszcze przez chwilę.
Nabierać porcje ciasta i toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze  wyłozonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.

Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Wstawić blachę z ciasteczkami i piec  przez 20 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym - powiązane posty

Sok jabłkowy z wyciskarki na zimę
> Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Dodanie tych wytłoczyn to dla mnie zupełna nowość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żal mi jest je wyrzucać, wię staram się je jakoś zagospodarować.Spróbowałm z ciasteczkami i się udało :) W planach mam również inne eksperymenty ...

      Usuń
  2. Pani Aniu moja ukochana mistrzyni wypieków, kolejny raz upiekłam te ciasteczka dla dzieci, tylko nie miałam wytłoczyn z jabłek, wiec zrobiłam na startych jabłkach na najmniejszym oczku z tym ze sok wylałam, żeby ciasto nie wyszło za mokre.Jak wszystkie Pani wypieki i te ciasteczka sa wyśmienite, polecam z całego serca.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elu, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że ciasteczka smakowały :)

      Usuń
  3. Zrobię takie ciasteczka, ale dodam trochę rodzynek ;) albo zmielonych migdałów :))

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ