Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami






Kolejne ciasto ze śliwkami, tym razem w wersji bezglutenowej (żebym nie musiała ptrzec z zazdrością jak rodzina pałaszuje) przygotowane na bazie mąki gryczanej, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ciężkie i wilgotne z delikatną korzenną nutą. Zrobiło się zimno, więc pora by sięgnąć po rozgrzewające przyprawy. Śliwki idealnie tu pasują. Lepsze będą jednak takie niezbyt dojrzałe, by swoją kwaskowatością przełamać słodycz czekolady.


Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki na kwadratową blaszkę o wym. 18x18cm

Ciasto:

  • 300g śliwek
  • 125g mąki gryczanej
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150ml oleju rzepakowego 
  • 75g jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Odstawić do przestudzenia.
Roztrzepać jajka z olejem i jogurtem. Połączyć  najpierw z płynną czekoladą, a następnie z mąką wymieszaną z cukrem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Patyczek powinien być suchy. Wystudzić w formie.

Polewa:

  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wiórków z białej czekolady

Umieścić w foliowym rękawie cukierniczym kostki czekolady. Szczelnie zapiąć klipsem i włożyć do gorącej wody. Zostawić na około 5 minut. Gdy czekolada się rozpuści, odciąć rożek i wykonując zygzakowate ruchy polać wierzch ciasta. Od razu posypać wiórkami z białej czekolady.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: