Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym



        Jabłka. Pełno ich na straganach. Kuszą czerwonym rumieńcem i zapachem. Gdy byłam dzieckiem za naszym domem był sad. Było tam zaledwie dwanaście drzewek jabłoni, ale mnie wydawał się ogromny. Jak podrosłam moim ulubionym zajęciem było wchodzenie na nie, oczywiście jak mama nie widziała. Nie pamiętam wszystkich odmian, ale każde drzewko było inne. Ogrodnik , który je sadził wybrał odmiany o różnej porze dojrzewania. Zajadaliśmy się nimi od lipca do Nowego Roku. Były tam Papierówki, Kosztele, Malinówki, Boikeny i takie małe czerwone jabłuszka do powieszenia na choince. Byliśmy strasznie niecierpliwi i chcieliśmy jeść takie niedojrzałe. Ciągle pytaliśmy mamę czy już można.  I choć odpowiedź była negatywna to i tak ukradkiem je podjadaliśmy. Kończyło się to zazwyczaj bólem żołądka i cała sprawa wychodziła na wierzch.
Była jeszcze jedna duża jabłoń koło studni przed domem, grusza i czereśnia od strony ulicy. Do dziś pamiętam ich smak. Nie były takie piękne i okazałe jak te obecnie leżące na straganach. Czasem były robaczywe, czasem miały plamki, część się popsuła i trzeba było wyrzucić, ale były uprawiane ekologicznie. Smaczne i zdrowe.
Dziś muszę korzystać z tego co oferują lokalni ogrodnicy. Staram się jednak wybierać nie te najpiękniejsze, ale te mniej okazałe.


Tarta jabłkowa


ILOŚĆ PORCJI - 16

Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym - składniki

Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 50g masła orzechowego
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Wypełnienie:
  • 500ml śmietanki 30%tł.
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jabłka (antonówka, szara reneta, koksa)
  • 4 łyżki rodzynek

Dodatkowo:
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych do posypania

Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Okrągłą formę do tarty o średnicy 26cm posmarowac masłem.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i mieszać do momentu, aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Wyjąć je na blat. Rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy. Nawinąć na wałek i przenieść do formy. Lekko docisnąć do dna i boków. Spód gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przygotowanie wypełnienia:
Odlać pół szklanki śmietanki i rozmieszać w niej proszek budyniowy. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek budyniowy, cały czas mieszając by nie utworzyły się grudki. Podgrzewać do zgęstnienia.

Jabłka umyć, obrać i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory nasypać rodzynek.

Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do  180°C.
Połówki jabłek ułożyć na schłodzonym cieście przeciętą stroną do dołu, przytrzymując ręką rodzynki, żeby nie wypadły. Zalać przygotowanym budyń. Wyrównać powierzchnię. Posypać posiekanymi orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Wystudzić w formie. Podawać  lekko ciepłą.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

12 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! :) Uwielbiam takie domowe ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, mogłabym je zjeść całe :) lubię też bardzo je piec :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na tartę. Moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie tarty to w ciemno zajadam. Pięknie Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ciasta z jabłkami i budyniem to jedne z moich ulubionych :)
    A ten Twój sad zobaczyłam oczami wyobraźni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zamykam oczy też go widzę i siebie na tym drzewie :) Niestety nowy właściciel zlikwidował sad :) szkoda :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ