Jabłka. Pełno ich na straganach. Kuszą czerwonym rumieńcem i zapachem. Gdy byłam dzieckiem za naszym domem był sad. Było tam zaledwie dwanaście drzewek jabłoni, ale mnie wydawał się ogromny. Jak podrosłam moim ulubionym zajęciem było wchodzenie na nie, oczywiście jak mama nie widziała. Nie pamiętam wszystkich odmian, ale każde drzewko było inne. Ogrodnik , który je sadził wybrał odmiany o różnej porze dojrzewania. Zajadaliśmy się nimi od lipca do Nowego Roku. Były tam Papierówki, Kosztele, Malinówki, Boikeny i takie małe czerwone jabłuszka do powieszenia na choince. Byliśmy strasznie niecierpliwi i chcieliśmy jeść takie niedojrzałe. Ciągle pytaliśmy mamę czy już można. I choć odpowiedź była negatywna to i tak ukradkiem je podjadaliśmy. Kończyło się to zazwyczaj bólem żołądka i cała sprawa wychodziła na wierzch.
Była jeszcze jedna duża jabłoń koło studni przed domem, grusza i czereśnia od strony ulicy. Do dziś pamiętam ich smak. Nie były takie piękne i okazałe jak te obecnie leżące na straganach. Czasem były robaczywe, czasem miały plamki, część się popsuła i trzeba było wyrzucić, ale były uprawiane ekologicznie. Smaczne i zdrowe.
Dziś muszę korzystać z tego co oferują lokalni ogrodnicy. Staram się jednak wybierać nie te najpiękniejsze, ale te mniej okazałe.
ILOŚĆ PORCJI - 16
Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym - składniki
Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym - składniki
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 125g masła
- 50g masła orzechowego
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Wypełnienie:
- 500ml śmietanki 30%tł.
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 2 łyżki cukru
- 4 jabłka (antonówka, szara reneta, koksa)
- 4 łyżki rodzynek
Dodatkowo:
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych do posypania
Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą formę do tarty o średnicy 26cm posmarowac masłem.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i mieszać do momentu, aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Wyjąć je na blat. Rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy. Nawinąć na wałek i przenieść do formy. Lekko docisnąć do dna i boków. Spód gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Przygotowanie wypełnienia:
Odlać pół szklanki śmietanki i rozmieszać w niej proszek budyniowy. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek budyniowy, cały czas mieszając by nie utworzyły się grudki. Podgrzewać do zgęstnienia.
Odlać pół szklanki śmietanki i rozmieszać w niej proszek budyniowy. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek budyniowy, cały czas mieszając by nie utworzyły się grudki. Podgrzewać do zgęstnienia.
Jabłka umyć, obrać i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory nasypać rodzynek.
Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Połówki jabłek ułożyć na schłodzonym cieście przeciętą stroną do dołu, przytrzymując ręką rodzynki, żeby nie wypadły. Zalać przygotowanym budyń. Wyrównać powierzchnię. Posypać posiekanymi orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Wystudzić w formie. Podawać lekko ciepłą.
Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Połówki jabłek ułożyć na schłodzonym cieście przeciętą stroną do dołu, przytrzymując ręką rodzynki, żeby nie wypadły. Zalać przygotowanym budyń. Wyrównać powierzchnię. Posypać posiekanymi orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Wystudzić w formie. Podawać lekko ciepłą.
Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
wspaniale się prezentuje ta tarta!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
UsuńWygląda cudownie! :) Uwielbiam takie domowe ciasta! :)
OdpowiedzUsuńja też, mogłabym je zjeść całe :) lubię też bardzo je piec :)
UsuńŚwietny pomysł na tartę. Moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńTakie tarty to w ciemno zajadam. Pięknie Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMmm, ciasta z jabłkami i budyniem to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńA ten Twój sad zobaczyłam oczami wyobraźni :)
Jak zamykam oczy też go widzę i siebie na tym drzewie :) Niestety nowy właściciel zlikwidował sad :) szkoda :)
UsuńJest idealna :>
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa :)
Usuń