Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)






W poprzednim poście obiecałam babeczki dyniowe  w wersji bezglutenowej i oto są. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki gryczanej, ale może też być kukurydziana. Babeczki będą miały wówczas piękny żółty kolor. Po upieczeniu wydrążyłam delikatnie środki babeczek i napełniłam je startymi , lekko przesmażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki pomarańczowej. Posmarowałam po wierzchu dżemem pomarańczowym i udekorowałam bitą śmietaną i smażoną skórką pomarańczową.




Wyszły rewelacyjne. Wilgotne, soczyste i pachnące. Pieknie wyrosły i nie kruszą się, co przy wypiekach bezglutenowych niestety nieraz się zdarza.
Opisane w poprzednim poście babeczki ponczowe były dla mojej rodziny. Te upiekłam dla siebie. Podzieliłam się jednak z domownikami bo nie mogłam patrzeć na ich zazdrosne spojrzenia i cieknącą ślinkę.




Babeczki dyniowe z jabłkiem 
(bezglutenowe)

Składniki na 8szt.

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mączki migdałowej
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  domowego ekstraktu pomarańczowego 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wbić do miski jajko i lekko roztrzepać trzepaczką rózgową. Dodać pozostałe mokre składniki i przez chwilę je ubijać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Przesypać je do mokrych i dokładnie wszystko wymieszać. Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na 25 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratę kuchenną i wystudzić.

Nadzienie jabłkowe:
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka galaretki pomarańczowej w proszku

Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Przełożyć do rondelka. Postawić rondel na gazie i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Następnie wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzone babeczki wydrążyć na głębokość około 1,5 cm i napełnić tężejącą masą jabłkową. Wyrównać  powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.

Dekoracja:
  • 100ml śmietany
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • smażona skórka pomarańczowa

Wierzch babeczek posmarować cienko dżemem pomarańczowym.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm i udekorować babeczki. Gotowe babeczki posypać po wierzchu drobno posiekaną smażoną skórką pomarańczową.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: