Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem






Długo się zastanawiałam co by tu upiec w ramach dyniowych wypieków na niedzielę. Miałam wiele pomysłów z tortem włącznie, ale życie zweryfikowało moje plany. W piątek wieczorem oddzwoniono ze sklepu (po naszej wcześniejszej reklamacji), że mebli zamówionych przez nas dwa miesiące temu nie będzie. Podobno na skutek problemów z pocztą producent nie otrzymał zamówienia. W sobotę z rana musiałam pojechać anulować to zamówienie, wybrać nowe meble i przede wszystkim innego producenta. Mam nadzieję, że tym razem wszystko pójdzie gładko i meble na święta będą. Zajęło mi to jednak sporo czasu i wróciłam do domu po trzeciej. Byłam zmęczona, głodna i zła. Na dodatek strasznie rozbolała mnie głowa. Dobrze, że chociaż obiad był już gotowy. Chłopcy spisali się na medal. Wystarczyło zaledwie kilka konsultacji telefonicznych. Przynależność do skautingu na coś się jednak przydała.



Gdy doszłam do formy był już wieczór. W zaistniałej sytuacji tort odpadał. Miałam już zrezygnować w ogóle z pieczenia, ale szkoda mi było tego odmrożonego puree z dyni. Pomyślałam więc o babeczkach z kremem. Gdy ciasto na nie było gotowe przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić babeczki ponczowe. Potem było już górki. Zrodził się kolejny pomysł na mus jabłkowy, bitą śmietanę i prażone wiórki. A zaraz potem pomysł na dyniowe babeczki w wersji bezglutenowej. Ale o nich w następnym poście.

A jakie są te babeczki. Pełne zalet:
- po pierwsze przepyszne
- po drugie minimalistyczne więc od jednej na pewno nikt nie przytyje
- po trzecie przekonają do dyniowych wypieków nawet najbardziej opornych (tylko nie trzeba im wcześniej mówić co jest w środku)
Żeby nie było tak słodko to babeczki mają też swoje wady, a dokładnie jedną. Za szybko znikają.


Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem

Składniki na 20szt.

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 125g mąki pszennej tortowej
  • 55g drobnych wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 120g puree z dyni
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić jajka z cukrem na puszysty, jasny krem. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i cały czas ucierając dodawać po kolei: puree z dyni, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem ucierać jeszcze przez chwilę.
Natłuścić olejem silikonową foremkę do babeczek ponczowych. Napełnić ją  ciastem zostawiając około 2mm wolnej przestrzeni od krawędzi foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z formy i wystudzić na kracie kuchennej.

Poncz:
  • 100ml wody
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 70ml soku jabłkowego
  • 30ml spirytusu

Wlać do rondelka wodę i sok jabłkowy. Wsypać cukier. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 6-7  minut. Zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnego syropu wlać spirytus i wymieszać.
Wystudzone babeczki zanurzać w ponczu na maksymalnie 2 sekundy i odkładać na tacę.

Mus jabłkowy:
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 płaska łyżka galaretki cytrynowej w proszku

Jabłko umyć i obrać. Usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Przełożyć do rondelka. Dodać masło. Postawić rondel na gazie i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i smażyć 3-4 minuty. Wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą masą napełnić wgłębienia babeczek. Wyrównać  powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.

Dekoracja:
  • 150ml śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1łyżeczka uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać porcje masy na środek babeczek, przykrywając nią mus jabłkowy. Gotowe babeczki posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)
Aronia


A dyniowe wypieki razem ze mną przygotowały także :

COMMENTS

20 komentarze:

  1. Cudne i pięknie podane, Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne są te babeczki, wyglądają pysznie :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja dziękuję :) do następnego :)

      Usuń
  3. Pomysłowa z Ciebie kobitka...dzięki za wspólne pieczenie..
    Ja dziś będę wybierać meble i mam nadzieję,że obędzie się bez takich niespodzianek jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję również, powodzenia w zakupie mebli :)

      Usuń
    2. Meble kupione ,jutro już będą w domu.

      Usuń
    3. super, niech się dobrze sprawują :)

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasta z dynią, Twoje babeczki to małe cudeńka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ja generalnie nie przepadam za dynią, ale w słodkich wypiekach lubię :)

      Usuń
  5. Delikatne i smakowite :-) Dziękuję za wspólną zabawę Aniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zauroczona i zdjęciem i przepisem :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, mam nadzieję, że jeszcze kiedyś razem coś upieczemy :)

      Usuń
  7. Wow, prześliczne! Ciekawa jestem ich smaku, może skuszę się kiedyś i też takie zrobię. Miło mi było wspólnie wypiekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie, wilgotne i lekko kwaskowate.... Serdecznie polecam :)

      Usuń
  8. Wyglądają rozkosznie! Dzięki za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wyglądają :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń